Sluiting café wegens druggerelateerde activiteiten

Op 15 maart 2019, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde vandaag het besluit van de burgemeester om een café aan de Gitschotellei te sluiten. De zaak blijft gedurende twee maanden, vanaf 18 maart tot en met 17 mei, gesloten wegens illegale feiten.

De politie voerde een controle uit in het café, nadat er verschillende meldingen waren binnengekomen van druggebruik, nachtlawaai en andere overlast. Toen de politie het café binnenkwam, was er niemand aanwezig in het café zelf of achter de toog. Vanaf de binnenkoer die achter het café ligt, kwamen een vijftal personen binnen. Op de binnenkoer stonden nog een vijftal personen en in een gebouw dat achter de binnenkoer ligt, zaten nog zes mensen. Zowel op de binnenkoer als in het gebouw achteraan was een typische geur van cannabis merkbaar. Het gebouw achteraan was niet wettelijk in orde als rokersruimte. Bij controle van de aanwezige personen bleek dat één persoon cannabis bijhad.

Hierop werd de zaak doorzocht met een drughond. In het achterliggende gebouw werden hoeveelheden hasj en cannabis gevonden, half opgerookte joints, verpakkingen met resten cocaïne en cannabis, en een grinder met restanten cannabis. De grond van de binnenkoer lag volledig bezaaid met peuken en verpakkingen van cannabis. In het café zelf en in de ruimte met gokautomaten werden nog twee gsm’s – waarvan één met onleesbaar simkaartnummer – gevonden, zakjes met restanten cannabis, één niet aangestoken joint, kruimels van marihuana en hasj, en attributen voor het gebruik van cannabis zoals lange blaadjes en filtertips.

Op de toog stond een monitor waarop camerabeelden van alle ruimtes en de binnenkoer te zien waren. Door de goede zichtbaarheid was het onmogelijk dat de uitbaters niet op de hoogte waren van het druggebruik in de zaak. Bovendien was op de beelden van het begin van de controle te zien hoe een man naar de andere aanwezigen achter het café liep, en hoe zij daarop voorwerpen op de grond gooiden of in hun broek verstopten. Na de controle werd het café verzegeld.

De vaststellingen van de politie tonen duidelijk aan dat in het café druggebruik toegelaten wordt. Door deze activiteiten wordt in de buurt overlast veroorzaakt. Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren en het gebruik van drugs te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is