Sluiting café wegens drughandel

Op 8 februari 2019, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde vandaag het besluit van de burgemeester om een café in de Van Montfortstraat gedurende 2 maanden te sluiten. De zaak blijft vanaf 13 februari tot en met 12 april gesloten wegens herhaaldelijke illegale feiten.

De politie had ernstige aanwijzingen van herhaaldelijk illegale activiteiten die verband houden met druggebruik en –handel in het café. Naar aanleiding van verschillende klachten gaande van geluidsoverlast tot meldingen van drugsverkoop en –verbruik op straat, hield de politie toezicht op de zaak.

Tijdens dat toezicht werden twee personen onderschept en gecontroleerd die de zaak kort hadden bezocht. Zij hadden drugs bij zich, en verklaarden die gekocht te hebben in het café. Een van hen vertelde dat dit al zijn derde drugsaankoop was in de zaak. Hierop besloot de politie om het café te controleren.

Daarbij werden vijf personen aangetroffen, waarvan niemand zich meldde als uitbater of verantwoordelijke. Ook was de toog onbemand. De politie controleerde twee mannen die zich zenuwachtig gedroegen en waarvan één iets weggooide achter zijn stoel. Beide mannen verblijven illegaal in het land. Er werd hasj en cocaïne op de grond gevonden, en één persoon had hasj bij zich. Hij bleek ook de sleutels van het café en de kassa te bezitten. Tijdens een latere huiszoeking bij deze persoon thuis werd nog een hoeveelheid cocaïne aangetroffen. De drie andere aanwezigen mochten na controle beschikken. Er werd een proces-verbaal opgesteld ten laste van de zaakvoerder, die zich tot op heden nog niet bij de politie heeft gemeld.

De vaststellingen van de politie tonen duidelijk aan dat het café enkel dienst doet als uitvalsbasis voor drughandel. Door deze activiteiten wordt in de buurt ook overlast veroorzaakt en het straatbeeld sterk ontsierd. Aangezien het niet de eerste keer was dat er dergelijke feiten werden vastgesteld, is een sluiting van twee maanden noodzakelijk om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren en de drughandel te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is