Sluiting café wegens drughandel

Op 25 februari 2019, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde vandaag het besluit van de burgemeester om een café in de Bleekhofstraat te sluiten. De zaak blijft gedurende twee maanden, vanaf 4 maart tot en met 3 mei, gesloten wegens herhaaldelijke illegale feiten.

Bij controles in het verleden trof de politie regelmatig personen aan die drugs bij hadden of gebruikten. De zaak werd al eens gedurende zes weken bestuurlijk gesloten. Tijdens een gecoördineerde teamactie, gericht op cafés in de buurt van Borgerhout die gekend zijn voor overlast, controleerde de politie de zaak opnieuw.

Toen de politie voor het café stopte, zagen zij een man die de zaak net had verlaten en met snelle pas richting de Provinciestraat liep. Toen de man werd tegengehouden, leek hij onmiddellijk iets weg te gooien. Bij verdere controle bleek dat de man 17 gram hasj bij zich had. Hierna voerde de politie een controle uit in het café. De zaakvoerder was aanwezig en zat in de ruimte vooraan met enkele klanten. In de rokersruimte van het café zaten 16 klanten, waarvan er zes hasj op zak hadden. In een ruimte achter de rokersruimte werden bovendien drie half opgerookte joints gevonden. Een drughond reageerde op verschillende plekken in het café, waaronder de rokersruimte en de ruimte er achter, onder tafels en aan de kassa. Na deze vaststellingen werd het café verzegeld en werd de uitbater gearresteerd en verhoord. Ook het gsm-toestel van de uitbater werd gecontroleerd en er werd een huiszoeking bij hem uitgevoerd.

De pandeigenaars verklaarden niet op de hoogte te zijn van de activiteiten. Eén van de eigenaars geeft wel aan dat de huurder die in het naastgelegen pand woont al jaren last heeft van de zaak, en dat de sluiting van het café volgens hem een goede zaak zou zijn voor de buurt.

De vaststellingen van de politie tonen duidelijk aan dat de druggerelateerde activiteiten in het café zorgen voor verstoring van de openbare veiligheid en rust. Door deze activiteiten wordt in de buurt ook overlast veroorzaakt en het straatbeeld sterk ontsierd. Aangezien het niet de eerste keer was dat er dergelijke feiten werden vastgesteld, is een sluiting van twee maanden noodzakelijk om de leefbaarheid in de buurt te verbeteren en de drughandel te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is