Sluiting café wegens drughandel

Op 27 november 2019, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om een café in de Diepestraat te sluiten. De zaak blijft gedurende één maand, tot en met 24 december, gesloten wegens illegale feiten.

Naar aanleiding van ernstige aanwijzingen dat er herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvonden in de zaak, ging de politie over tot een gecoördineerde actie. Zij zagen een man op het terras van het café, die iets kocht wat een andere man uit het café was gaan halen. De politie herkende de tweede man, hij was al gekend voor cocaïneverkoop. De eerste man werd gecontroleerd en had 0,37 gram cocaïne op zak. Hij verklaarde dat hij deze drugs had gekocht van de andere man op het terras. Daarom ging de politie over tot een controle van het café.

In het café was, buiten de bij de politie gekende man, ook zijn vriendin aanwezig, die eveneens gekend is voor drugfeiten. Achter de toog stond een handtas met daarin vijf zakjes met cocaïne. Die waren qua uiterlijk en inhoud identiek aan wat de persoon op het terras had gekocht. Op de camerabeelden van de zaak was te zien dat de vrouw vlak voor de transactie op het terras iets uit de handtas had genomen. De zaak werd hierna gerechtelijke verzegeld.

De vaststellingen van de politie wijzen erop dat in het café herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met verkoop, aflevering of het vergemakkelijken van het gebruik van drugs. De eigenaar vergemakkelijkt de handel door zijn zaak onbeheerd achter te laten. Bovendien was de drugverkoop duidelijk zichtbaar. De aanwezigheid van deze zaak zorgt voor een duidelijk gevaar voor verstoring van de openbare orde in een buurt die al langere tijd gebukt gaat onder drugproblematiek. Een sluiting van een maand is noodzakelijk om de drughandel te ontmoedigen en de openbare veiligheid te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is één van de topprioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is