Sluiting café wegens drughandel

Op 11 december 2019, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om een café in de Bleekhofstraat te sluiten. De zaak blijft gedurende twee maanden, tot en met 10 februari 2020, gesloten wegens illegale feiten.

Naar aanleiding van verschillende meldingen die de politie kreeg over het veelvuldige komen en gaan van klanten aan het café, gingen zij over tot een controle van de zaak. Er was op dat moment geen zaakvoerder aanwezig.

In de rookruimte hing een doordringende cannabisgeur en zaten twee personen die in het bezit waren van drugs. Samen hadden zij meer dan 4 gram hasjiesj en bijna 1 gram marihuana op zak, en een van hen was een joint aan het roken. Op de grond lagen nog 2 joints. Tussen de radiator en aan de toegangsdeur werden nog verpakkingen met hasjiesj gevonden, en op de grond lag in totaal 9,64 gram hasjiesj. In de gelagzaal van het café zat een persoon die 2,38 gram hasjiesj op zak had. De drughond reageerde op verschillende plaatsen en op een speelbord werden restanten van cannabis gevonden. De zaak werd hierna gerechtelijk verzegeld.

De vaststellingen van de politie wijzen erop dat in het café herhaaldelijk illegale activiteiten plaatsvinden die te maken hebben met de verkoop, de aflevering of het vergemakkelijken van het gebruik van drugs. De eigenaar vergemakkelijkt de handel door zijn zaak onbeheerd achter te laten. De aanwezigheid van deze zaak zorgt voor een duidelijk gevaar voor verstoring van de openbare orde in een buurt die al langere tijd gebukt gaat onder drugproblematiek. Een sluiting van twee maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid te garanderen en druggebruikers, –kopers en/of –verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is