Sluiting café wegens drughandel

Op 19 februari 2020, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om een café in de Van de Poelstraat te sluiten. De zaak blijft gedurende twee maanden, tot en met 16 april 2020, gesloten wegens herhaaldelijke illegale feiten.

Naar aanleiding van meldingen over het gebruik en de verkoop van verdovende middelen, ging de politie over tot het controleren van de inrichting. Achteraf bleken de activiteiten van het café, dat tijdens de controle nog actief was, met terugwerkende kracht stopgezet in de Kruispuntbank van Ondernemingen.

Tijdens de politiecontrole hing er een overduidelijke cannabisgeur en zat de uitbater op vier verpakkingen hasj (13,45 gram). Deze hasj bleek op dezelfde manier versneden en verpakt als de drugs die de politie in het toilet aantrof. Hier lag behalve 86,67 gram hasj, verpakt in doorschijnende folie in 23 delen, ook nog een tang die waarschijnlijk gebruikt werd om de hasj te versnijden.

Daarnaast waren er twee personen aanwezig die in het bezit waren van drugs en lag er 5,23 gram hasj onder een tafel. Deze drugs waren op identieke manier verpakt als de drugs die bij de uitbater werden aangetroffen. Twee andere aanwezigen verklaarden spontaan drugs te willen kopen in de inrichting. Er was quasi geen drank of eten te krijgen in de zaak. Nadat de controle was afgerond, werd het café gerechtelijk verzegeld. De uitbater, die bij de politie gekend is wegens drugfeiten, werd voorgeleid.

De vaststellingen van de politie tonen duidelijk aan dat het café voornamelijk dienst deed als uitvalsbasis voor drughandel en niet zozeer als drankgelegenheid. Het café is gelegen in de onmiddellijke nabijheid van scholen en speelpleinen waar minderjarigen hun vrije tijd doorbrengen. Bovendien werd het café al twee keer eerder bestuurlijk gesloten omwille van druggerelateerde activiteiten, op grond van artikel 9bis van de drugwet. Daarom is een tijdelijke sluiting van twee maanden noodzakelijk om de openbare veiligheid in de buurt te garanderen en de drughandel te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Drugs dealen verstoort bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om het café, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is