Sluiting drankgelegenheid Abdijstraat wegens drughandel

Op 20 juni 2023, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde het besluit van de burgemeester om een drankgelegenheid in de Abdijstraat te sluiten wegens herhaaldelijke illegale feiten. Het café werd op 5 mei meteen na de vaststellingen door de politie gerechtelijk verzegeld en gaat nu dicht voor een periode van drie maanden: van 19 juni tot en met 18 september 2023.

Tijdens een toezicht op 5 mei 2023 kon de politie meerdere keren vaststellen hoe verschillende personen aanklopten bij een drankgelegenheid in de Abdijstraat. De klanten gingen telkens kort binnen en verlieten het café al na enkele minuten waarna de zaak terug werd afgesloten. Een van die klanten was een man met motorfiets die, nadat de politie hem achteraf controleerde op de Boomsesteenweg, onmiddellijk toegaf dat hij cocaïne had gekocht in het café. Hij verklaarde er al zo’n vijftien keer cocaïne te hebben aangekocht. Vooraf bestellen zou volgens hem niet nodig zijn, omdat de drugs altijd voorradig zijn.

Na deze controle ging de politie over tot huiszoeking van de drankgelegenheid. Er waren twee verdachten aanwezig, die wegliepen richting toiletten. Bij fouillering van beide personen trof de politie gsm’s, geld en cocaïne aan. Ook op de grond van de toiletten lagen er twee dosissen. In totaal werden er 4,22 gram cocaïne, 1260 euro en drie gsm’s in beslag genomen, waarna het café meteen gerechtelijk verzegeld werd.

Deze vaststellingen van de politie wijzen erop dat de inrichting dienst doet als drugverkooppunt. Het is duidelijk dat drugzoekers hun weg naar de inrichting vinden om aan verdovende middelen te geraken. Dat heeft een negatieve impact op de buurt aangezien de druggerelateerde praktijken aanleiding geven tot overlast en verstoring van de openbare veiligheid en rust. De drankgelegenheid ligt bovendien in een drukke winkelstaat waar gezinnen met kinderen komen winkelen. Ook stoppen er regelmatig voertuigen met verkeershinder tot gevolg. De uitbater neemt echter geen maatregelen om de drughandel en de overlast die daarmee gepaard gaat te laten ophouden. Een sluiting van drie maanden is noodzakelijk om de openbare veiligheid en rust in de buurt te garanderen en druggebruikers, -kopers en/of -verkopers te ontmoedigen.

Tijdelijke sluitingen

De strijd tegen drughandel is een van de prioriteiten van het college. Het bestuur wil de gezondheid en levenskwaliteit van alle burgers in de stad vrijwaren. Druggerelateerde praktijken verstoren bovendien ernstig de openbare veiligheid en rust. Daarom bevestigde het college het besluit van de burgemeester om de inrichting, volgens artikel 9bis van de Drugwet, tijdelijk te sluiten.

Bart De Wever - Burgemeester

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is