U bent hier
Sluiting pand August Van de Wielelei wegens overlast
De burgemeester besliste om een pand in de August Van de Wielelei voor een maand te sluiten tot en met 3 november, wegens ernstige verstoringen van de openbare orde. De drie appartementen in het pand werden ter beschikking gesteld aan sekswerkers, wat voor overlast in de buurt zorgde. De sekswerkers moesten bovendien aanzienlijke en bedenkelijke sommen afdragen voor de huur.
Na een eerdere controle in een appartement van een pand aan de August Van de Wielelei in Deurne naar aanleiding van een seksadvertentie, ontving de politie nog altijd verschillende meldingen van buurtbewoners met betrekking tot overlast veroorzaakt door seksuele diensten die worden verleend in dat pand. De prostitutieactiviteiten zorgen voor overlast voor de buurtbewoners en creëren een onveiligheidsgevoel voor de andere bewoners. Zo betreden de klanten dag en nacht het pand, veroorzaken zij geluidshinder en parkeren ze op de private eigendom van de buurtbewoners.
Tijdens een nieuwe controle van het pand met drie verdiepingen, met telkens één appartement per verdieping, werd de politie vrijwillig binnengelaten in het appartement op de gelijkvloerse verdieping. Ze troffen er twee sekswerkers van Zuid-Amerikaanse afkomst aan, die verklaarden seksuele diensten aan te bieden tegen betaling via een sekswebsite. Tijdens deze controle merkte de politie bovendien een man op die het pand verliet. Hij verklaarde een klant te zijn geweest van een sekswerker in het appartement op de eerste verdieping. Ook in dat appartement waren twee sekswerkers aanwezig. Een vijfde sekswerker die de politie aantrof op de gang, bleek samen met nog een andere sekswerker in het appartement op de tweede verdieping te verblijven. De sekswerkers, die allemaal van Zuid-Amerikaanse afkomst waren, verklaarden dat ze elk 500 euro cash per week aan huishuur betaalden aan een onbekende persoon, die deze huishuur telkens op zondag ophaalde.
De eigenaar van het pand verklaarde niet op de hoogte te zijn van de feiten. De huurder had aangegeven de appartementen via Airbnb te willen verhuren en zou zelf de nodige vergunningen en formaliteiten hiervoor in orde brengen aldus de eigenaar. Nochtans werd er in de overgemaakte huurovereenkomst bepaald dat het gehuurde goed bestemd moest zijn als hoofdverblijfplaats van de huurder en zijn/haar gezin, wat duidelijk niet het geval bleek. Bovendien legde de burgemeester in het verleden ook al een sluiting op in een ander pand van de eigenaar aan de Bisschoppenhoflaan waar gelijkaardige activiteiten plaatsvonden.
Het is noodzakelijk om het risico op herhaling van de feiten uit te sluiten of op zijn minst te beperken. Het pand is namelijk al enkele maanden gekend bij klanten die overlast veroorzaken. Bovendien moeten de kwetsbare buitenlandse sekswerkers beschermd worden door een concrete en afdoende maatregel. Daarom besliste de burgemeester, op grond van de artikelen 133 en 135 van de Nieuwe Gemeentewet, dat het pand voor een termijn van een maand niet meer verhuurd of op een andere manier ter beschikking gesteld mag worden, noch mag de eigenaar werken laten uitvoeren. Deze termijn is noodzakelijk om de betrokkenen te ontraden bij te dragen aan dergelijke ordeverstorende praktijken. Alsook om hen de nodige maatregelen te laten nemen om die praktijken en hun gevolgen in de toekomst onmogelijk te maken. Op die manier kan de openbare veiligheid en rust hersteld worden.
De politie zal na de opgelegde sluiting een nieuwe controle ter plaatse uitvoeren. Als die controle opnieuw wijst op een terbeschikkingstelling aan sekswerkers, wordt de sluiting verlengd.
Bart De Wever - Burgemeester