Snellere doorstroming werkervaringsklanten naar mode-industrie via intensief opleidingstraject op maat van OCMW en Provincie Antwerpen

Op 20 april 2017, over deze onderwerpen: OCMW, Welzijn

Om nieuwkomers met talent in de modesector sneller te laten doorstromen naar jobs in de mode-industrie slaan OCMW en de Provincie Antwerpen de handen in elkaar. Ze willen dit realiseren via een intensief vaktechnisch opleidingstraject met een gerichte coaching en een specialisatie op maat.

Het vernieuwende project biedt een veel intensievere opvolging en coaching specifiek gericht op de mode-industrie, boven op de algemene begeleiding. Zo wil het bestaande competenties ontwikkelen en versterken. Dat gebeurt onder andere bij de dienst Binnenste Buiten van het OCMW.

Deze dienst versterkt kansarmen van binnen en van buiten op vlak van 5 kerncompetenties: gezondheid en hygiëne, (sociale) activering, wonen, sociale vaardigheden en zelfzorg. Het team zet in op 3 sporen: een sociale kledingwinkel, een naaiatelier en maatschappelijke begeleiding (training en coaching zowel individueel als in groep).

Nieuwkomers met de juiste competenties konden al werkervaring opdoen in het naaiatelier van Binnenste Buiten via een klassiek traject, maar misten hierna vaak nog specifieke vaardigheden om een job te vinden op de reguliere arbeidsmarkt, zoals bijvoorbeeld patroontekenen of kennis van softwaretoepassingen. Daar zet het nieuwe intensieve opleidingstraject op in.

Bilal doet zo retouches en ontwerpt voor het naaiatelier van Binnenste Buiten. Zijn grote droom is om zelfstandig mode-ontwerper te worden. Hij wil graag een eigen stijl ontwikkelen. 

Bilal: “Recycleren zet de deur open naar veel nieuwe mogelijkheden. Ik volg nu een opleiding modetekenen en schetsen. Zo leer ik hoe ik een idee op papier moet zetten, hoe ik een patroon moet tekenen en hoe ik mijn ontwerp volledig moet uittekenen.”

Het aantal werkervaringklanten bij de dienst Binnenste Buiten stijgt bovendien van 6 naar 10. Het OCMW hoopt met dit intensieve traject over 3 jaar het gemiddelde doorstroompercentage (40 %) van een klassiek traject van 1 tot 1,5 jaar te kunnen behalen. 

Intensief traject op 3 sporen

Het pilootproject wil competentieversterkend en drempelverlagend werken en werkt daarvoor op 3 fronten:

het professionaliseren van de werkervaringsklanten, gericht op de Belgische arbeidsmarkt, via een intensief opleidingstraject (patroontekenen, atelierorganisatie, modegebonden softwaretoepassingen, designoptimalisatie…);
versnelde doorstroom voor wie ‘sneller klaar is voor de arbeidsmarkt’ door onder andere: coaching op maat, Nederlands op de werkvloer, samenwerking met private partners die de klanten kunnen inzetten via een stage of een specifieke ‘training on the job’ om nadien mogelijk bij hen aan de slag te gaan, gespecialiseerde opleidingen bij VDAB of Syntra tot patroontekenaar of productiemedewerker, of zelfs ‘coaching op maat’ via Microstart om als zelfstandige een eigen atelier op te starten;
realistische kans op doorstroom: Werkervaringsklanten volgen een traject van 3 jaar voor de uitbouw van het netwerk en de coaching, voor bijsturing en optimalisatie. De coaching vanuit de dienst Begeleiding Werkervaring blijft over het volledige traject aanwezig.

Samenwerking met andere OCMW’s

Samenwerking met andere OCMW’s is een belangrijke pijler in het subsidieproject. Niet alleen de stad en OCMW Antwerpen kampen met de uitdaging om klanten gericht en efficiënt naar de reguliere arbeidsmarkt door te laten stromen. Daarom krijgen andere kleinere OCMW’s de kans om hun werkervaringsklanten met de vereiste textielcompetenties te laten deelnemen aan dit pilootproject. De OCMW’s van Mortsel, Sint-Katelijne-Waver, Zwijndrecht en Wijnegem tekenden al een engagementsverklaring. Het concept is implementeerbaar in andere steden en ook buiten de modesector.

Meer info is te vinden op de website van OCMW Antwerpen bij ‘Werk en Opleiding’.

Het Departement Activering en Sociale Innovatie (ACSI) is trekker van het project dat tot stand komt met de steun van een impulssubsidie van de Provincie Antwerpen. Ook de VDAB en Antwerp Management School zitten in het partnership.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, OCMW-voorzitter

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is