Sporting A verwelkomt de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Op 24 mei 2019, over deze onderwerpen: Sport

Op donderdag 30 mei ontvangt Antwerpen de pelotons van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker met open armen. De stad is dan middagstad voor het vierdaagse fietsevenement ten voordele van kankeronderzoek, dat dit jaar al aan zijn tiende editie toe is. De hele dag valt er op Linkeroever heel wat te beleven voor deelnemers, supporters en bezoekers in een heus evenementendorp. Sporting A roept alle Antwerpenaars op om langs te komen en het record van ‘De Langste Erehaag’ op naam van de stad te schrijven.

Antwerpen zet zich niet alleen dagelijks op de kaart als een echte sportstad, dankzij Sporting A wordt er ook heel veel belang gehecht aan gezondheid. “En als we daarmee een goed doel kunnen steunen zoals Kom op tegen Kanker, dragen we graag ons steentje bij”, aldus schepen voor sport Ludo Van Campenhout.  

De 1000 km: samen trappen tegen kanker

Tijdens het hemelvaartweekend van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni springen zoals de voorbije jaren enkele duizenden sportievelingen op de fiets voor de 1000 km van Kom op tegen Kanker. Elk deelnemend team zamelt in aanloop naar het evenement minstens 5000 euro in voor kankeronderzoek. De fietsers leggen de totale afstand van 1000 km af in vier dagen. Er zijn twee ritten per dag van telkens 125 km: elke ochtend fietsen de pelotons vanuit Mechelen naar een middagstad, en in de namiddag fietsen ze terug.

De sportieve organisatie is in handen van Flanders Classics, die o.a. de Ronde van Vlaanderen organiseert. Elk jaar heeft de organisatie van de 1000 km wel iets weg van een Ronde van Vlaanderen met 4 lussen van 250 km door ons land, maar dit jaar is de symboliek nog iets groter. Zo mag Antwerpen, de startplaats van de Ronde, de 1000 km als eerste middagstad ontvangen op donderdag 30 mei en is het Oudenaarde, al jaar en dag de aankomstplaats van de Ronde, dat op zondag 2 juni de vierdaagse afrondt. Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni zijn het respectievelijk Zedelgem en Diest die de honneurs waarnemen als middagstad. 

Speciale tiende editie

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is dit jaar  aan zijn tiende editie toe. Tijdens de eerste editie in 2010 namen 152 teams deel aan. Vorig jaar verwelkomde het evenement al 986 teams, en dit jaar zullen er voor het eerst meer dan 1000 teams aan de start verschijnen. “De tiende editie van de 1000 kilometer voor Kom op tegen Kanker wordt een echte feesteditie en daar zullen de Antwerpenaars zeker toe bijdragen”, aldus Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. “Wij zijn ervan overtuigd dat hun ontvangst de deelnemers van de 1000 km kippenvel zal bezorgen!”

Evenementendorp en erehaag 30 mei

Sporting A zorgt ervoor dat Antwerpen op 30 mei de 1000 km-karavaan met open armen zal ontvangen. Met een evenementendorp waar een hele dag heel wat activiteiten te beleven vallen voor het ganse gezin en de organisatie van een lange erehaag om de fietsers zo enthousiast mogelijk te ontvangen, toont de stad haar hart voor de deelnemers en Kom op tegen Kanker.

De aankomst van de eerste etappe ligt op Linkeroever op de Thonetlaan ter hoogte van de Boeienweide. In de namiddag vertrekken de renners daar ook weer voor hun tweede etappe van 125 kilometer terug richting Mechelen.

Evenementendorp

In het evenementendorp op de Boeienweide kunnen supporters en bezoekers zich uitleven op een pumptrack of genieten van de bruisende sfeer waarvoor onder andere Zannemie en de Bende, de Fleetwood Mac coverband en dj Boni zullen zorgen. Kinderen kunnen hun hartje ophalen op een van de drie springkastelen of genieten van leuke kinderanimatie en een schminkstand. Wie honger of dorst heeft kan terecht aan de cateringstands met gezond eten en drinken.

Langste erehaag

De vier middagsteden van de 1000 km worden uitgedaagd om samen met de inwoners van hun stad een zo lang mogelijke mensenketting te vormen. Het record staat op naam van het West-Vlaamse Torhout met 3465 mensen. Sporting A wil dat record graag op naam van Antwerpen zetten en roept daarom alle inwoners en verenigingen op om op 30 mei vanaf 11.30 uur af te zakken naar Linkeroever, naar de aankomstboog ter hoogte van de boeienweide aan de Thonetlaan/Frederik Van Eedenplein. Onder begeleiding van onder andere Sporting A-mascotte Antwan, De Fanfare en Majoretski geven de Antwerpenaars de deelnemers van de 1000 km daar een zo warm mogelijk welkom.

Vlot naar de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Om alles in goede banen te leiden en de veiligheid voor de bezoekers te garanderen, zijn bepaalde straten tijdens de opbouw, afbraak en het evenement zelf autovrij of geldt er een parkeerverbod. Alle informatie hieromtrent is te vinden op www.slimnaarantwerpen.be, klik hier voor de rechtstreekse link. Ook deelnemers, supporters en bezoekers wordt aangeraden om deze info te raadplegen om vlot en veilig op Linkeroever te geraken

Praktisch

1000 km voor Kom op tegen Kanker
donderdag 30 mei van 10.30 tot 18 uur
Boeienweide - Thonetlaan, Antwerpen-Linkeroever
 

Programma:

10.30 uur: Zannemie en de bende
11.30 uur: Verwelkoming  fietsers  met 'De Langste Erehaag'
14 uur: Fleetwood Mac  coverband
16 uur: dj Boni
doorlopend: activaties, (kinder)animatie en kwaliteitsvolle catering met gezonde insteek

Meer info:

over de 1000 km van Kom op tegen Kanker: www.1000km.be
over sport in Antwerpen: www.sportingA.be  

Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is