Stad Antwerpen steunt ontwikkelingsprojecten in het Zuiden

Op 6 maart 2020, over deze onderwerpen: Ontwikkelingssamenwerking

Antwerpse verenigingen kunnen twee keer per jaar bij de stad een subsidie-aanvraag indienen voor een project dat ze in het Zuiden willen opzetten. De eerstvolgende deadline is 15 mei. Naast een subsidie biedt de stad ook inhoudelijke begeleiding aan.

De stad steunt 22 initiatieven in het Zuiden

In 2019 investeerde de stad Antwerpen 121.000 euro in projecten van Antwerpse verenigingen in het Zuiden. 22 projecten kregen een financieel duwtje in de rug. Daarnaast kregen de verenigingen inhoudelijk begeleiding om hun projecten duurzamer en zelfredzaam te maken.

Kwetsbare doelgroepen en duurzame energie

Uit de aanvragen blijkt dat de Antwerpenaar zich vooral wil inzetten voor kwetsbare doelgroepen in het Zuiden, zoals de zorg voor ouderen en kinderen met een handicap.

Zo diende Doetertoe, een vereniging die zich samen met AP Hogeschool inzet voor een opvanghuis voor kinderen met een ernstige beperking in Kenia, vorig jaar een aanvraag in voor de aankoop van een drachtige koe. Op die manier zorgen ze voor inkomsten via de melk, maar ook via de verkoop van het kalf. Daarnaast laat AP Hogeschool jaarlijks vier ergotherapiestudenten stage lopen in het centrum. Zo zorgen ze ook voor het welzijn van de inwoners.

Er wordt ook steeds meer gekozen voor projecten rond duurzame energie, zoals waterpompen en verlichting op zonnepanelen, en toegang tot het internet. Studentenvereniging Humasol stuurt bijvoorbeeld jaarlijks een groep ingenieursstudenten met de nodige knowhow naar landen zoals Benin en Ghana, waar ze helpen bij het plaatsen van waterpompen op zonne-energie. 

Deze bovendstaande voorbeelden zijn enkele van de 22 initiatieven die de stad ondersteunde. Geïnteresseerden vinden op www.antwerpen.be/zuidwerking een link naar het aanvraagformulier voor een projectsubsidie. Voor meer info kunnen ze ook terecht op het telefoonnummer 03 338 65 13.

Verantwoordelijke schepen: Nabilla Ait Daoud, schepen voor ontwikkelingssamenwerking

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is