Stad Antwerpen zet in op verwijderen van asbest

Op 13 maart 2020, over deze onderwerpen: Wonen

De stad Antwerpen werkt samen met de Vlaamse overheid en de OVAM een project uit voor veilige asbestverwijdering en -ophaling. Het project start in de zomer van 2020. Antwerpenaars kunnen nu al inschrijven voor infosessies rond asbest in april.

Sinds 1998 is het gebruik van asbest verboden in België. In woningen kunnen echter nog materialen met asbestvezels zitten. Vaak werd deze stof verwerkt in vloerbedekking, gevelisolatie, golfplaten, bloembakken… Zolang er juist wordt omgesprongen met deze materialen komt er weinig of geen stof vrij. Bij beschadiging (verwering, schuren, breken, slijpen of boren) kan dit veranderen. Het is daarom belangrijk om altijd alert te blijven voor deze gevaarlijke stof en uzelf te beschermen in geval van contact.

Maar er zijn ook materialen waarbij de asbestvezels makkelijk vrijkomen (zonder beschadiging). Gekende voorbeelden hiervan zijn leidingisolatie, afdichtingskoorden rond verwarmingsketels, asbestvilt en karton onder vloeren… Dit type mag niet zelf worden verwijderd omdat dit het werk is van erkende specialisten.  

Infosessies in EcoHuis

“Vandaag kunnen Antwerpenaars al terecht in een woonkantoor voor gratis advies over het veilig verwijderen van asbest bij renovatieplannen. De stad wil verder inzetten op sensibilisering. Daarom organiseert de stad infosessies rond asbest. Deelnemers krijgen informatie over de soorten asbest en de meest voorkomende vormen. Ze komen ook te weten wanneer en hoe ze asbest zelf mogen verwijderen en naar het recyclagepark brengen, wanneer ze een erkende aannemer voor verwijdering moeten inschakelen en hoe de stad hen kan ondersteunen”, vertelt schepen voor wonen Fons Duchateau

Na de gratis infosessie kunnen ze vragen stellen bij een drankje. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via asbest [at] antwerpen.be. Meer informatie staat op www.antwerpen.be/asbest. Via deze rechtstreekse link vindt u meer info over de infosessies.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor wonen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is