Stad Antwerpen zoekt partner om aanbod huurwoningen te verbeteren

Op 9 november 2021, over deze onderwerpen: Wonen

Stad Antwerpen wil het aanbod aan kwaliteitsvolle en betaalbare huurwoningen op haar grondgebied vergroten. Dat wil ze doen door eigenaars te helpen bij de renovatie en de verhuur van hun woningen. De stad gaat nu op zoek naar een externe partner om de coördinatie van het project in goede banen te leiden.

“Een woning kwaliteitsvol renoveren is dikwijls een uitdaging. Bovendien hebben eigenaars niet altijd de middelen of kennis om hun huurwoning kwaliteitsvol te renoveren. Daardoor blijven huurwoningen soms leegstaan of voldoen ze niet meer aan de geldende normen rond veiligheid, woonkwaliteit en energiezuinigheid. Via huurzorgbeheer nemen we mensen die zorgen uit handen en garanderen we verhuur”, stelt schepen voor wonen Els van Doesburg.

Meer kwaliteitsvolle en betaalbare huurwoningen

De stad wil via huurzorgbeheer eigenaars ontzorgen bij de renovatie en verhuur van hun woning. Door hen te helpen, te informeren en, indien nodig, renovatiewerken te prefinancieren wil de stad een boost geven aan het aanbod van kwalitatieve en energiezuinige huurwoningen op haar grondgebied.

De panden worden nadien verhuurd via het Sociaal Verhuurkantoor Antwerpen en de kost van een mogelijke prefinanciering van de werken wordt gerecupereerd via de huurinkomsten. Dit geeft de verhuurder een garantie op zorgeloos verhuren en huurders op een betaalbare huur.

Op zoek naar coördinerende partner

Via een open oproep zoekt de stad een externe partner voor de coördinatie van het project en de renovatie van de woningen. De partner begeleidt het hele traject: van het werven van eigenaars, over het plannen van de werken, tot het opvolgen van de renovatie en het voorzien van nazorg.

Het project start in februari 2022 en duurt 1 jaar. Stad Antwerpen voorziet hiervoor een budget van 200.000 euro. Bij een positieve evaluatie kan het project worden verlengd.

De projectoproep loopt tot en met 15 december en werd gepubliceerd via e-Procurement, het federale platform voor overheidsopdrachten. 

Verantwoordelijke schepen: Els van Doesburg, schepen voor wonen

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is