Stad en Havenbedrijf Antwerpen schenken klok aan Sint-Petersburg voor 60 jaar vriendschap

Op 7 december 2018

Naar aanleiding van de 60ste verjaardag van de vriendschapsband tussen de steden Sint-Petersburg en Antwerpen besliste het college om samen met het Havenbedrijf een bronzen klok te schenken voor de mobiele beiaard van de universiteit van Sint-Petersburg.

De klok is meer dan een origineel geschenk. De namen van Antwerpen en Sint-Petersburg zullen er in vereeuwigd worden. De bronzen klok die nu gegoten wordt, krijgt het opschrift “VAN ANTWERPEN AAN SINT-PETERSBURG”.

Dit initiatief van de stad Antwerpen en het Havenbedrijf Antwerpen kwam tot stand in samenwerking met Jo Haazen, emeritus stadsbeiaardier van Antwerpen en Mechelen, ere-directeur Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ en professor aan de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg.

In 2001 werd in het hart van de stad Sint-Petersburg, in de toren van de Petrus en Paulus kathedraal, een Vlaamse beiaard opgericht. De beiaard weerklinkt er dagelijks als uitdrager van één aspect van de Vlaamse cultuur. Dankzij het succes en de grote weerklank van dit project opende de staatsuniversiteit van Sint-Petersburg in 2006 een ‘Faculteit voor Kunst’ met een afdeling voor orgel, klavecimbel en beiaard voor kandidaten bachelors en masters, waar bijzondere aandacht wordt besteed aan muziek van de Vlaamse meesters.

Historiek

Antwerpen en Sint-Petersburg onderhouden reeds vele jaren goede relaties. De eerste internationale vriendschapsbanden dateren reeds van 1911. Bijna 200 jaar daarvoor bezocht tsaar Peter de Grote in 1717 Vlaanderen en beklom hij de Onze-Lieve-Vrouwetoren. Hij was onder de indruk van de klank van de beiaard en wilde een gelijkaardig exemplaar in de kathedraal van Sint-Petersburg.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is