Stad feliciteert inburgeraars en lanceert app voor nieuwkomers

Op 10 maart 2018

Meer dan 4400 nieuwkomers slaagden vorig jaar voor hun inburgeringstraject in Antwerpen. Ze werden vandaag in de bloemetjes gezet. De stad Antwerpen lanceerde ook een gloednieuwe app die nieuwkomers hun weg helpt te vinden in de stad.

4418 Antwerpse inburgeraars behaalden in 2017 hun inburgeringsattest na een geslaagd inburgeringstraject bij Atlas, integratie & inburgering Antwerpen. Tijdens dat traject  maken ze kennis met de Belgische en Antwerpse samenleving via  lessen maatschappelijke oriëntatie in de eigen taal of een contacttaal, en kregen ze lessen Nederlands. Ze maakten ook een persoonlijk actieplan om zelfstandiger te participeren aan de samenleving.

Inburgeraars

In 2017 vestigden zich 7839 nieuwkomers in Antwerpen. Van deze nieuwkomers tekenden zo’n 5000 mensen een inburgeringscontract. Zij kwamen uit landen van de Europese Unie (vooral uit Polen, Bulgarije en Roemenië) of uit niet-EU-landen (voornamelijk uit Marokko, Afghanistan, Irak en Syrië).

De niet-Europeanen zijn meestal verplicht om het inburgeringsprogramma te volgen. Zij maakten vorig jaar ongeveer de helft uit van de deelnemers. De andere helft, die de lessen vrijwillig volgde, kwam uit EU-landen.

Burgemeester Bart De Wever en schepen voor diversiteit en inburgering Fons Duchateau feliciteerden vandaag de inburgeraars met hun inspanning. Ook waren er speeches van twee oud-afgestudeerden. Omar Al-Barwari uit Irak volgde in 2016 al de lessen inburgering voor jongeren. Na het afronden van zijn OKAN-traject doet hij nu een opleiding chemie in het volwassenonderwijs. Adal Ghermai behaalde in 2016 zijn inburgeringsattest nadat hij twee jaar eerder vanuit Eritrea naar België  kwam. Hij volgde een opleiding tot lasser en werkt nu bij de firma Vanhool.

Nieuwe app

Vandaag werd ook een gloednieuwe app van de stad gelanceerd: ‘Welkom in Antwerpen’. Met deze app vinden (laaggeschoolde) nieuwkomers gemakkelijker hun weg naar diensten in de stad. Hij bundelt per thema info over belangrijke adressen die een nieuwkomer nodig heeft tijdens de eerste maanden van zijn of haar verblijf in Antwerpen. De visuele eenvoud van de app maakt hem erg gebruiksvriendelijk. Bovendien kan de nieuwkomer alle info ook beluisteren via de voorleesfunctie. De app is gratis te downloaden via de Play Store en de App store.

Schepen voor inburgering Fons Duchateau: “Met deze sterke visuele app op maat van de inburgeraar ondersteunen we de inburgeraars bij hun eerste stappen in de stad.”

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever -  Fons Duchateau, schepen voor inburgering

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is