Stad krijgt kunstobject als ode aan vermiste soldaten uit WOI

Op 29 november 2019

Naar aanleiding van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog heeft de stad Antwerpen een schenking ontvangen van visueel kunstenaar Griet Dobbels. Het gaat om een uniek, gestempeld potje uit klei dat een onderdeel is van het grotere kunstwerk Clay Front Homecoming. Het college beslist de schenking ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

Het object dat de kunstenaar aan de stad schenkt, is een ode aan een uit Antwerpen afkomstige onbekende, vermiste soldaat uit de Eerste Wereldoorlog. Het is een potje gemaakt uit klei, afkomstig van een slagveld in Oostkerke en is voorzien van een stempel die naar dit slagveld verwijst. Met de schenking van het object wil de kunstenaar deze vermiste soldaat symbolisch naar huis brengen. Het potje is een onderdeel van Clay Front Homecoming.

Het kunstwerk Clay Front is een eerbetoon aan alle vermiste soldaten. Griet Dobbels heeft op tien verschillende locaties langs de Vlaamse frontlijn van de Groote Oorlog klei opgegraven. Duizenden soldaten raakten er vermist. Hun lichamen zijn ingesloten door de aarde. In Clay Front gebruikt de kunstenaar de zwaarte van de grond en verwerkt die tot de lichtheid van een serviesstuk. Dat servies verwijst naar de moeders, de vrouwen die thuis hun eigen strijd aan het thuisfront voerden. De tien serviezen zijn op sculpturen in zacht hout van verschillende hoogtes geplaatst. Elk onderdeel draagt een natuursteen met daarin de coördinaten van een van de tien locaties gegraveerd.

Clay Front Homecoming is een volgende stap van Clay Front waarbij de klei terugkeert naar het land van oorsprong van de vermiste soldaten, die van over heel de wereld zijn gekomen. In Flanders Fields Museum in Ieper ontving Griet Dobbels een lijst met 9770 soldaten die vermist zijn op die tien locaties. Op die lijst staan geen namen maar wel geboorteplaatsen en locaties waar ze zijn gesneuveld. Hieruit is een nieuwe installatie ontstaan met de titel Clay Front Homecoming. Daarbij keert de klei onder vorm van een klein gebakken potje terug naar de geboorteplaatsen van de vermiste soldaten. De potjes worden verzegeld, verpakt en met bijgevoegd certificaat per postpakket teruggestuurd. Het zijn stuk voor stuk geschenken aan de geboortesteden: van Weingarten (Duitsland), Auckland (Nieuw-Zeeland), Woubrechtegem (België) tot in Mers El Hadjadj (Algerije); en dus ook Antwerpen.

Het kunstwerk zal opgenomen worden in de collectie stadhuis Antwerpen. Het werk heeft een sterke symbolische waarde als herdenking aan alle gesneuvelde en vermiste soldaten van de Eerste Wereldoorlog. De link met de Antwerpse oorlogsgeschiedenis sluit aan bij enkele andere prominente stukken uit de collectie in verband met het oorlogsverleden, zoals de twee vlaggen en het borstbeeld van Generaal Armstrong.

Over de collectie stadhuis Antwerpen

De collectie stadhuis is een historisch gegroeide verzameling van zowel roerende als onroerende elementen. Het betreft een verzameling van figuratieve architectuuronderdelen, objecten en kunstvoorwerpen zoals schilderijen en beeldhouwwerken die voor het stadhuis vervaardigd werden of ter verfraaiing aangekocht werden. De collectie heeft als centrale deelverzameling het historische interieur (voornamelijk 19de-eeuws en vroeg 20ste-eeuws) van het stadhuis. Een groot deel van de objecten zal na restauratie naar het stadhuis terugkeren, vooral naar het Schoon Verdiep, waar het meeste meubilair historisch is en hoge erfgoedwaarde heeft.

Tentoonstelling Clay Front

De tentoonstelling Clay Front is elke zaterdag en zondag te bezoeken tot en met 15 december van 13.30 tot 18 uur in het Kruitmagazijn in Ieper. Daar zijn ook de eerste gestempelde certificaten te zien (Charleroi, Nazareth, Woubrechtegem en Ieper). Op zaterdag 7 en zondag 15 december geeft Griet Dobbels doorlopend rondleidingen tussen 14 en 16 uur. Meer informatie staat op www.grietdobbels.be/clay-front.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is