Stad lanceert gebruiksvriendelijke website met cijfers en statistieken

Op 29 april 2016, over deze onderwerpen: Digitalisering

De stad lanceert vandaag een nieuwe website die de belangrijkste kencijfers van Antwerpen op een aantrekkelijke en eigentijdse manier presenteert, via een dashboard. Daarmee wil de stad haar inzet op transparantie en het delen van informatie versterken. Het huidige aanbod aan cijfers en statistieken blijft toegankelijk voor alle Antwerpenaars dankzij een vernieuwde versie van de ‘buurtmonitor’.

Statistische gegevens online

In 2009 werd de eerste versie van de stedelijke statistische website, de ‘buurtmonitor’, online gezet. Ondertussen groeide het aantal jaarlijkse bezoekers van 5000 naar 30 000 (unieke bezoekers op dagbasis). De informatie en cijfers die de studiedienst van de stad online zette, steeg in die periode van 2000 naar 9000 kenmerken en indicatoren.

Van een verruiming van het aanbod naar een overzichtelijke toegang tot cijfers

Met de stijging van het aantal cijfers blijft de stad de transparantie en de informatie die ze deelt, verbeteren. De sterke stijging van het aantal kenmerken en indicatoren heeft echter een keerzijde. Gebruikers dienen meer en meer hun weg te zoeken in dit aanbod. Om hen beter en sneller informatie aan te bieden, zet de stad nu in op een aantrekkelijk en overzichtelijk geheel.

Daarom werd een nieuw concept ontwikkeld van de statistische website. In de vorm van een dashboard kunnen bezoekers op basis van thematische iconen snel hun weg vinden naar verschillende thema’s zoals mobiliteit, onderwijs en economie. Elk thema geeft toegang tot een overzicht van kerncijfers en de voornaamste kengetallen. Bovendien kunnen gebruikers een vergelijking maken op districtsniveau.

Huidige brede aanbod aan gegevens in een nieuw kleedje

Voor meer geavanceerde gebruikers en voor diegenen die dieper in de data willen duiken blijft het grote aanbod van voorheen beschikbaar. De databank is een verbeterde versie van de vroegere buurtmonitor, met een nieuwe look en meer functionaliteiten om cijfers weer te geven op kaarten en in grafieken.

Heel wat informatie gebundeld

Via stadincijfers.antwerpen.be kom je eerst op een overzichtspagina van A-stad waarin ook andere interessante verwijzingen, bijvoorbeeld naar de open data website van de stad, zijn samengebracht.
Voor een overzicht van de belangrijkste kencijfers van de stad en haar districten kom je met stadincijfers.antwerpen.be/dashboard rechtstreeks op het dashboard.
Liefhebbers van een groot aanbod aan cijfers tot op wijk- en buurtniveau kunnen terecht op stadincijfers.antwerpen.be/databank.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is