Stad luidt 2016 feestelijk in met vuurwerk, voorafgegaan door concert van Stan Van Samang

Op 29 december 2015

Op donderdag 31 december neemt de stad Antwerpen om middernacht een spetterende nieuwe start met het traditionele vuurwerk. Dat wordt ook dit jaar afgestoken ter hoogte van het Zuiderterras, voor een uniek spektakel boven de Schelde, te zien van op linker- en rechteroever. De beste locatie om al dat moois te bewonderen is -op rechteroever- de busparking, ter hoogte van de voetgangerstunnel, en het Steenplein. Op Linkeroever is dat de boeienweide. Zanger Stan Van Samang brengt de aanwezigen in de juiste stemming met een feestelijk concert. Eén-gezicht Joy Anna Thielemans, telt mee af naar het vuurwerk dat om middernacht live wordt uitgezonden op Eén.

Op 31 december schittert de hemel boven Antwerpen 20 minuten lang dankzij het traditionele eindejaarsvuurwerk. Het belooft een verrassende en feestelijke show te worden, gecreëerd door Cliff Hooge van HC Pyro Technics. De vuurwerkpijlen worden afgeschoten op het ritme van bijpassende muziek van MNM-dj Ignazzio.

Nog vóór het vuurwerk maakt zanger Stan Van Samang het publiek warm met een feestelijk concert. Dat begint om 23 uur en vindt plaats op de busparking Scheldekaaien. De site gaat open om 22 uur. Wie er zeker bij wil zijn, komt het best op tijd want de plaatsen zijn beperkt. De toegang is gratis. Om 23.35 uur start Eén met de live-uitzending van het concert, gevolgd door het vuurwerk. Aftellen doen aanwezigen in Antwerpen samen met kijkend Vlaanderen én met Eén-gezicht Joy Anna Thielemans.

Op beide oevers te zien

Bezoekers kunnen het vuurwerkspektakel bewonderen van op linker- en rechteroever. De locatie met het beste zicht op rechteroever is de busparking aan de voetgangerstunnel en het Steenplein. Op Linkeroever is dat de boeienweide.

Om vlot aan de Scheldekaaien te geraken, raadt de stad iedereen aan de informatieschermen en wegwijzers tussen de Groenplaats en de busparking te volgen. Voor personen met een handicap is er voorzien in een aantal toegankelijke plaatsen op de busparking. De plaatsen zijn aangeduid met pictogrammen.

Een stadsplan is te vinden op www.winterinantwerpen.be of via deze link.

Veiligheid: geen eigen vuurwerk, glasverbod en beter geen grote tassen

Vuurwerk geeft een feestelijk tintje aan het nieuwe jaar. Daarom zullen sommige toeschouwers misschien verleid zijn om zelf mee te doen. Toch is het altijd verboden om in de openbare ruimte lampionnen op te laten, vuurwerk af te steken, voetzoekers te doen knallen of vuur te maken. Dat mag overigens ook niet wanneer de mogelijkheid bestaat dat het terecht komt in de openbare ruimte.

Bovendien is het tot 31 januari zoals steeds ook verboden om openlijk(1) vuurwerk in bezit te hebben en aanstalten te maken om het te gebruiken. Wanneer de politie toch mensen met vuurwerk ziet, zal het in beslag genomen worden.

De stad neemt deze maatregelen om de veiligheid van alle aanwezigen te vergroten. De politie zal controleren en beboet iedereen die eigen vuurwerk meebrengt.

Tot slot geldt er ook een glasverbod op de site waar het concert plaatsvindt. Wie graag iets drinkt, kan een drankje kopen op de site zelf. Verder raadt de politie toeschouwers af om grote tassen of rugzakken mee te nemen.

Verkeersmaatregelen

Om het evenement vlot te laten verlopen moeten de Scheldekaaien (achter de waterkeringsmuur) vanaf de Sint-Michielskaai tot de Jordaenskaai volledig parkeervrij zijn op donderdag 31 december 2015 tot vrijdag 1 januari 2016. Er zal een parkeerverbod gelden op de busparking, gelegen aan het Zuiderterras vanaf 29 december 2015 tot 2 januari 2016. Alternatieve parking voor bussen is de Cockerillkaai.

De Scheldekaaien zullen vanaf 22 uur tot na de opkuis afgesloten worden voor alle verkeer, vanaf de Scheldestraat tot aan Sint-Pietersvliet.

Het openbaar vervoer van De Lijn en het doorgaand verkeer op de Scheldekaaien blijven rijden tot 22 uur en worden slechts opgehouden als het voetgangersverkeer op de Scheldekaaien in gevaar wordt gebracht. De chauffeurs van De Lijn worden aangespoord om de nodige voorzichtigheid aan de dag te leggen. De Lijn voorziet de hele nacht lang in extra feestbussen om iedereen veilig van en naar het vuurwerk te brengen. Meer info staat op www.delijn.be 

Ook voor het scheepvaartverkeer geldt een aangepaste regeling.

(1) Onder openlijk bezit wordt verstaan: het zichtbaar bezit, het tonen en het uitstallen van vuurwerk en elke voorbereidende handeling voor het gebruik ervan.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is