Stad maakt tijdelijk terras mogelijk voor alle horecazaken

Op 22 april 2021, over deze onderwerpen: Horeca, Middenstand

In het kader van de geplande en gedeeltelijke heropening van de horeca, past stad Antwerpen de voorwaarden aan om een buitenterras op te stellen. Hierdoor kunnen alle Antwerpse horecazaken een aanvraag indienen, ook als ze niet over een vast terras met toelating beschikken. Mits het aangevraagde terras aan de veiligheidsvoorwaarden voldoet en de openbare ruimte het toelaat, levert de stad een tijdelijke toelating af tot en met 15 oktober 2021. De toelatingen voor een terrasuitbreiding die in 2020 werden aangevraagd of verleend, worden automatisch tot deze datum verlengd.

Stad Antwerpen biedt horecaondernemers nu al de mogelijkheid een aanvraag in te dienen voor een tijdelijk terras of een terrasuitbreiding. Alle horecazaken zonder vast terras die in een strategische horecakern liggen, kunnen nu ook een tijdelijk terras aanvragen volgens de gebruikelijke procedure. Voor zaken die buiten een strategische horecakern liggen, moet de aanvrager zelf een plattegrond met de gewenste ruimte en afmetingen toevoegen. In het geval het terras of de uitbreiding vóór het eigendom van een of meerdere buren komt, dient in beide gevallen een schriftelijke toestemming per eigenaar te worden gevraagd en toegevoegd.

Alle horecaondernemers dienen sowieso rekening te houden met minimum 1,5 meter obstakelvrije doorgang en met alle geldende hygiënemaatregelen en veiligheidsvoorschriften.

Schepen voor middenstand en toerisme Koen Kennis: “We hebben vorig jaar gemerkt dat deze procedure goed werkte. Horecaondernemers die nu genoodzaakt zijn enkel buiten te exploiteren en voordien geen terras hadden, willen we ook de kans geven om zo snel mogelijk weer klanten te ontvangen en hen te helpen deze moeilijke tijden door te komen. Onze ondernemers zijn flexibel en creatief, en als stad denken wij graag met hen mee - uiteraard met respect voor de coronamaatregelen en rekening houdend met de omwonenden. Ik kijk alvast uit naar mijn eerste pint op een Antwerps terrasje dit jaar.”

Als aan alle voorwaarden is voldaan, komt een stedelijke medewerker de grenzen van het terras markeren of worden er borden geplaatst voor een parkeerverbod. Naargelang de locatie wordt bekeken of het tijdelijke terras of de uitbreiding enkel geldt tijdens bepaalde uren of dagen. De openingsuren van terrassen zullen afhankelijk zijn van de bovenlokale wettelijke bepalingen zolang deze van kracht zijn tijdens de coronacrisis.

In de stad Antwerpen zijn er ongeveer 2700 horecazaken, waarvan de helft over een terras beschikt. In 2020 vroegen 324 horecaondernemers in het kader van de coronamaatregelen om een terrasuitbreiding voor hun zaak.

Horecaondernemers vinden alle info en de voorwaarden om een aanvraag in te dienen op www.ondernemeninantwerpen.be/tijdelijkterras.

Verantwoordelijke schepen: Koen Kennis, schepen voor middenstand en toerisme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is