Stad opent nieuwe kinderopvang Melkweg

Op 6 januari 2023, over deze onderwerpen: Kinderopvang

Stad Antwerpen huldigde op vrijdag 6 januari de nieuwe kinderopvang Melkweg feestelijk in. Melkweg is een moderne locatie in Berchem met ruimte voor 90 kinderen, opgedeeld in 5 leefgroepen. De voorgevel van het pand werd ontworpen door de bekende Antwerpse architect Jul De Roover. Met deze nieuwe opvanglocatie zet de stad verder in op kwalitatieve en duurzame kinderopvang in Antwerpen.

Bouwheer AG Vespa startte de werken aan Melkweg in september 2020. Stad Antwerpen zat al boven de Europese norm voor het aantal kinderopvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar, en zet met dit project verder in op kwalitatieve en duurzame kinderopvang.

Twee oude en kleinere locaties sloten in 2022 de deuren: Meere en Beukennootje. Die kinderen kunnen allemaal terecht in Melkweg.

5 leefgroepen en veel buitenruimte

Melkweg is ingedeeld in 5 ruime leefgroepen voor telkens 18 kinderen: 4 op het gelijkvloers en 1 op de eerste verdieping. Het gebouw is volledig onderkelderd en heeft een ondergrondse fietsenstalling voor personeel.

Er zijn 2 buitenruimtes aan de leefgroepen op het gelijkvloers, die ontworpen zijn in het kader van project ‘Groene Voetjes’ dat avontuurlijk buitenspelen stimuleert. Er werd bijvoorbeeld gewerkt met verschillende natuurlijke ondergronden en materialen, boomstammenpadjes en wilgenconstructies. 

Groendak en regenwaterrecuperatie

De leefgroep op de eerste verdieping krijgt een groot terras met zintuigentafel en plantenbakken. Ook voor de medewerkers is er een groot terras op de tweede verdieping. Het pand heeft een groendak dat zorgt voor biodiversiteit en een verkoelende werking heeft. Het gebouw is ook voorzien van een doordacht regenwaterrecuperatiesysteem.

Meer info

Meer informatie over stedelijke kinderopvang Antwerpen vind je op www.antwerpen.be/stedelijkekinderopvang.

Meer info over het bouwproject vind je via de website van AG Vespa: https://www.agvespa.be/projecten/kinderdagverblijf-melkweg.

Nabilla Ait Daoud - Schepen bevoegd voor cultuur, kinderopvang, personeel, loketten en ontwikkelingssamenwerking

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is