Stad organiseert inspiratiesessie over baanbrekende digitale technologie blockchain

Op 23 juni 2016, over deze onderwerpen: Digitalisering

Antwerpen organiseerde gisteren als eerste stad in Vlaanderen een inspiratiemoment over de mogelijkheden van ‘blockchain’ voor de optimalisering van dienstverlening. Deze oprukkende digitale technologie biedt heel wat perspectieven en kan de werking van overheden fundamenteel veranderen. Antwerpen maakt zijn rol als voortrekker waar door zich voor te bereiden op deze digitale revolutie.

De stad Antwerpen zoekt steeds naar nieuwe manieren om haar dienstverlening te verbeteren. Daarbij zet ze ook sterk in op digitalisering. Blockchain is een technologie die op dat vlak veel opties biedt. Op termijn zou ze een even grote impact kunnen hebben als het internet.

Blockchain: vereenvoudigen van transacties
Vandaag wordt een transactie vastgelegd door één vertrouwde tussenpersoon (een bank, de overheid, de notaris ...). Bij de uitbouw van blockchain zal die bevestiging kunnen gebeuren door het  netwerk zelf. Samengevat komt het erop neer dat informatie veel gemakkelijker, en decentraal, kan uitgewisseld en gecontroleerd worden. Blockchain biedt zo mogelijkheden om heel wat administratieve processen sterk te vereenvoudigen, met uitsluiting van fouten en fraude.

Toepassingsmogelijkheden onderzoeken
De technologie voor blockchain staat nog in haar kinderschoenen. De stad Antwerpen wil van bij de start de mogelijkheden onderzoeken. “Blockchain is een veelbelovende technologie die dienstverlening goedkoper, sneller, beter en transparanter kan maken,” zegt burgemeester Bart De Wever. “Een stad als Antwerpen moet daarom vooruit denken en de ambitie hebben een voortrekkersrol op te nemen. Digitalisering schept ongelofelijke opportuniteiten die alle Antwerpenaars ten goede komen.”

Het voorbeeld van een geboorteaangifte maakt veel duidelijk. Vroeger moest die gebeuren in het stadhuis, waarbij de kersverse ouder zich ter plaatse ging aanbieden. Momenteel zijn daarvoor ambtenaren van de stad beschikbaar in elk Antwerps ziekenhuis met een materniteit, wat die verplaatsing overbodig maakt. De aangifte kan eerstdaags na de geboorte gedaan worden in het ziekenhuis. Met blockchain zou het nóg directer en eenvoudiger kunnen. Er zou in dit geval een blockchaintoepassing kunnen uitgewerkt worden waarmee de arts of verloskundige meteen na de geboorte de aangifte kan doen. Als de moeder, vader en twee getuigen die bevestigen, is die aangifte meteen in orde. Maar er is meer: deze blockchain kan ook toegankelijk gemaakt worden voor andere instanties, zodat automatisch een heel aantal andere processen in gang gezet kunnen worden. Het gaat dan om de aanvraag van het kraamgeld en de kinderbijslag, de aansluiting bij het ziekenfonds enzovoort. Met andere woorden, blockchain zou zowel voor de burger als voor de overheid een grote administratieve vereenvoudiging kunnen betekenen.

Uiteraard is dit maar één van de vele mogelijkheden die er zijn bij een verdere uitbouw van blockchain door de stad. Een ander voorbeeld: er zou een vorm van virtuele munt in omloop kunnen gebracht worden, als alternatief voor A-kaartpunten. Als dan bijvoorbeeld de organisatoren van een straatfeest na het feest zelf de straat proper maken, worden zij uitbetaald in een aantal munten. Daarmee kunnen ze bij het volgende feest bijvoorbeeld extra middelen krijgen van de stad. Een win-win situatie, want er moet geen extra ploeg van stadsreiniging ingezet worden.

Inspiratiemoment
Het eerste Vlaamse inspiratiemoment over blockchain en de overheid vond gisteren plaats in Den Bell op het Zuid. Kunstmaan, een communicatiebedrijf dat focust op innovatieve technologie, kwam toelichten hoe blockchain zogenaamde 'knooppunten' op het internet gebruikt om transacties onmiddellijk en op hetzelfde moment vast te leggen, in identieke kopieën. Blockchain maakt zo op een slimme manier gebruik van de rekenkracht van het wijdvertakte digitale netwerk dat nu al bestaat. Een voorbeeld is de crowdfundingapp op een blockchain die Kunstmaan nu al ontwikkelde voor KBC. Die app maakt het  eenvoudig om aandelen te verhandelen.

Een grote delegatie vertegenwoordigers van Vlaamse steden en gemeenten kreeg op de inspiratiesessie deze en andere technische toelichting van specialisten, en haalde praktische ideeën uit bestaande applicaties. De namiddag leverde zo heel wat stof tot nadenken over de rol van de overheid van de toekomst.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is