Stad start campagne tegen seksuele intimidatie op het openbaar domein

Op 27 mei 2016, over deze onderwerpen: Welzijn

Op 30 mei start de stad Antwerpen een sensibiliserende campagne tegen onaanvaardbaar en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Een gevoelig thema dat extra aandacht verdient omdat de stad iedereen ervan bewust wil maken dat dergelijk intimiderend gedrag nooit aanvaardbaar is. Het past niet in de hedendaagse en open stedelijke cultuur die Antwerpen nastreeft.

De basis van de campagne zijn enkele krasse uitspraken en stellingen die het publiek doen stilstaan bij het thema van seksuele intimidatie. Daarop volgt meteen een heel duidelijk antwoord met de slogan ‘Seksuele intimidatie, niet in onze stad.’

Doel

Hulpverlening en informatie over integriteit en seksualiteit wordt door organisaties met Vlaamse steun aangeboden (Sensoa, Jong & Van Zin, çavaria, enzovoort). Toch zijn niet alle Antwerpenaars en scholen, organisaties en verenigingen hiervan op de hoogte. Dat terwijl veel van hen regelmatig geconfronteerd worden met de problematiek, mede door de grootstedelijke context waarin ze opereren. Daarom wil de stad hier mee een rol in opnemen.

De bedoeling is in de eerste plaats om het onderwerp seksuele intimidatie bespreekbaar te maken. Daarnaast wil deze campagne het brede publiek sensibiliseren en slachtoffers doorverwijzen naar de gepaste hulp. De stad gebruikt ook haar netwerk om wie professioneel met jongeren werkt, te sensibiliseren.

Wedstrijd en onderzoek

Eind 2015 lanceerde de stad in het kader van het reclamefestival Eurobest al een wedstrijd. Jonge creatievelingen uit verschillende Europese landen gingen aan de slag om een campagne te bedenken met als doel de Antwerpenaars te sensibiliseren over seksuele intimidatie. Een aantal van die ideeën zijn verwerkt in de huidige campagne.

Verder schakelde de stad het onderzoeksbureau Ipsos in. Dat deed kwalitatief onderzoek, onder meer naar een definitie van seksuele intimidatie, en peilde naar de beweegredenen voor ongewenst gedrag en de omstandigheden waarin het plaatsvindt. Vervolgens werden vier campagne-ideeën getest. Op basis van de resultaten daarvan besliste de stad om de campagne op te bouwen rond het concept ‘Zou je dat ook zeggen of doen bij iemand uit je eigen familie’. Met prikkelende vragen in combinatie met sobere, sterke beelden van vrouwen wordt die sensibiliserende boodschap nu via verschillende kanalen en communicatiemiddelen verspreid.

Affiches en campagnefilm

De affiches en de campagnefilm maken seksuele intimidatie zichtbaar in de straat en in bioscopen. Ze zetten het thema nadrukkelijk op de kaart, maken het bespreekbaar én geven het signaal dat zo’n gedrag onaanvaardbaar is.

De campagnefilm en de affiches zijn te bekijken op de campagnewebsite.  

Campagnewebsite

De website www.stopintimidatie.be biedt doorverwijsmogelijkheden naar een gepast hulpverleningsaanbod voor slachtoffers, daders, omstaanders en intermediairen.

Slachtoffers: uitleg over wat grensoverschrijdend gedrag is, doorverwijzing naar organisaties en websites die jongeren versterken, anonieme chat, aangifte bij politie of hulpverlening.

Daders: de site wil hen inzicht geven in de gevolgen van hun gedrag voor slachtoffers en geeft ook aan dat er wel degelijk strafrechtelijke gevolgen kunnen zijn.

Vrienden en/of omstaanders: tips over hoe er gepast gereageerd kan worden op ongewenst gedrag.

Professionelen/intermediairen: wie met jongeren werkt, wordt af en toe geconfronteerd met situaties van grensoverschrijdend gedrag. De website geeft een overzicht van organisaties die hen kunnen helpen een antwoord te bieden op dat gedrag. Die organisaties hebben heel wat vormingen en materialen in de aanbieding. Die info wordt ook bezorgd aan alle Antwerpse scholen, jeugdverenigingen en sportclubs, via een rechtstreekse mail.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Fons Duchateau, schepen voor sociale zaken en samenlevingsopbouw

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is