Stad stelt voor om contract uitbater stadsboerderij te beëindigen

Op 14 november 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Vandaag besliste het college om de gemeenteraad te vragen de erfpachtovereenkomst ten hoofde van Greenmarx bvba te ontbinden. Het college van de stad Antwerpen stelt deze uitzonderlijke maatregel voor, omdat het van mening is dat de herhaaldelijke inbreuken zwaar genoeg zijn om te spreken van een vertrouwensbreuk. Bovendien stelt het dat het algemeen belang in het gedrang komt, onder meer de openbare veiligheid en het milieu- en dierenwelzijn.

Sinds maart 2015 werd een overeenkomst met Greenmarx bvba afgesloten om de voormalige kinderboerderij te laten evolueren tot een echte stadsboerderij met een educatieve, sociale, ecologische en economische invulling. Het idee om een klassieke ‘petting zoo’ niet meer door de stad te laten uitbaten is niet nieuw. Sinds maart 2015 werd deze piste concreet uitgewerkt in de vorm van deze samenwerking.

Hoewel de stad nog steeds vertrouwen heeft in een educatieve, sociale, ecologische en economische invulling van de site heeft het college beslist om de gemeenteraad te vragen om de samenwerking met de huidige erfpachthouder stop te zetten. Het beloofde concept werd nooit uitgevoerd, de erfpachthouder laat na om een investeringsplan op te maken of voor te leggen en de vragen over de situatie ter plaatse vanuit de stad blijven systematisch onbeantwoord waardoor een grondige controle in het kader van het algemeen belang onmogelijk wordt. Verder zijn er onrechtmatig uitgevoerde werken en stedenbouwkundige inbreuken vastgesteld en wordt de aanleg van de in de erfpachtovereenkomst voorziene baangracht door rio-link bemoeilijkt.

Het vertrouwen in de huidige erfpachthouder is zoek en kan niet meer hersteld worden. Daarom vraagt het college aan de gemeenteraad om de overeenkomst te ontbinden. Het welzijn van de aanwezige dieren is voor de stad prioritair. De stad zal dan ook van nabij blijven controleren om het welzijn van de dieren op te volgen.

Verantwoordelijke schepen:  Nabilla Ait Daoud, schepen voor leefmilieu en dierenwelzijn

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is