Stad stimuleert verwijderen van asbest uit woningen

Op 30 september 2020, over deze onderwerpen: Wonen

Wie in Antwerpen asbest in leidingisolatie of vloerbekleding wil laten verwijderen, of deze materialen wil laten testen op asbest, kan zich vanaf 30 september kandidaat stellen voor een subsidie. Deelnemers moeten het bedrag niet voorschieten, maar krijgen ineens een lagere factuur. De stad wil op deze manier Antwerpenaars motiveren om gevaarlijke asbesttoepassingen te verwijderen en blijvend inzetten op het verbeteren van de woonkwaliteit in Antwerpen.

Veel woningen in Antwerpen bevatten asbest, zeker als ze voor 2001 werden gebouwd. Asbest is schadelijk voor de gezondheid. Daarom helpt de stad Antwerpenaars bij het herkennen en verwijderen van asbest in leidingisolatie en vloerbekleding. Ze voorziet daarvoor in een subsidie.

Zowel voor testen op als verwijderen van asbest

Wanneer deelnemers zich kandidaat stellen voor het testen op asbest, komt eerst een deskundige langs. Hij neemt een staal van de leidingisolatie en/of vloerbekleding en laat het analyseren in een labo. Wordt er asbest gevonden? Dan vraagt de eigenaar van de woning offertes aan een groep aannemers die deelnemen aan het project. Hij kiest een aannemer, bevestigt de offerte en vraagt de steun aan voor het verwijderen van asbest. De gekozen aannemer zal vervolgens het asbest op een veilige manier verwijderen.

“Dit is meer dan een financiële subsidie. Het is ook het aanreiken van het nodige inzicht in een hardnekkig probleem”, zegt schepen voor wonen Fons Duchateau. “Asbest zit in veel materialen en is dikwijls niet zichtbaar met het blote oog. Daarom is het belangrijk dat we Antwerpenaars helpen, financieel en met advies, om asbest te detecteren en veilig te laten verwijderen. Deze combinatie is enorm nuttig, zeker voor wie een renovatie plant.”

Deelnemers krijgen een flinke korting op de kost van de staalname, ook als er geen asbest wordt gevonden. Voor het verwijderen van het asbest kan de subsidie tot de helft van de kostprijs bedragen. Uniek is dat deelnemers geen bedragen moeten voorschieten. De stad betaalt de subsidie rechtstreeks aan de deskundigen en aannemers. Zo krijgen deelnemers ineens een lagere factuur.

Vanaf 30 september

Geïnteresseerden kunnen zich vanaf 30 september tot en met 30 december 2020 kandidaat stellen via www.antwerpen.be/asbest. Wie extra advies wil, kan een afspraak maken in een Woonkantoor.

Deze subsidie is het vervolg van een succesvol proefproject uit 2016 waarbij leidingisolatie met asbest werd verwijderd in een 50-tal Antwerpse woningen. Ook nu werkt de stad samen met de Openbare Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) en krijgt ze middelen van de Vlaamse overheid.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor wonen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is