Stad versterkt aanpak radicalisering

Op 5 december 2015

De stad Antwerpen wil de aanpak van gewelddadige radicalisering en de strijd tegen radicalisme versterken. Hiervoor kreeg ze van de federale overheid een eenmalige subsidie van 150 000 euro. De stad wil het geld investeren in de samenwerking met de Lokale Politie Antwerpen en een pilootproject dat geradicaliseerde jongeren en hun omgeving intensief en op maat begeleidt.

Sinds 2012 wordt de stad Antwerpen geconfronteerd met jongeren die naar Syrië trokken, jongeren die terugkeerden en potentiële vertrekkers. Daarom startte Antwerpen als één van de eerste steden met een inclusieve persoons- en groepsgerichte aanpak van radicalisering.

De stad wil het probleem van radicalisering nog intensiever aanpakken. Daarom verkreeg ze van de federale overheid een eenmalige subsidie van 150 000 euro.

De stad wil het geld gebruiken om de samenwerking met de Lokale Politie Antwerpen verder te verfijnen. Op die manier wil men komen tot een lokale integrale veiligheidscel waar informatie wordt uitgewisseld.

Daarnaast investeert de stad in een pilootproject. Daarbij worden radicaliserende jongeren en hun ouders intensief begeleid. De jongeren krijgen een individueel traject. Ze worden uitgedaagd om na te denken over hun situatie en gedachtegoed. Aan de hand daarvan krijgen ze alternatieve ideeën aangereikt en hulp in hun zoektocht naar zichzelf.

Ook ouders van radicaliserende jongeren krijgen begeleiding zodat ze worden versterkt in hun ouderrol. Op die manier kan de communicatie met hun kinderen opnieuw worden hersteld.

Persoons- en groepsgerichte aanpak

“De stad Antwerpen koos als één van de eerste steden voor een inclusieve aanpak van radicalisering. Casemanagers trekken erop uit en gaan tot achter de voordeur”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Ze gaan in gesprek met jongeren die zorgwekkend gedrag vertonen en bekijken hierbij alle leefdomeinen zoals school, gezin, vrije tijd, religie en levensbeschouwing.”

In plaats van aparte diensten op te richten, gebruiken casemanagers de bestaande kennis en werken ze intensief samen met de hulpverlening. Zo vergroot de kans dat geradicaliseerde jongeren de juiste opvolging krijgen.

Daarnaast werkte de stad ook een groepsgerichte aanpak uit. “Tijdens bezoeken aan moskeeën, scholen, organisaties en verenigingen geeft de stad betrokkenen informatie over het thema radicalisering. Op die manier weten zij beter hoe ze moeten reageren op uitingen van radicalisering en waar ze terecht kunnen met vragen”, besluit burgemeester De Wever.

Deze aanpak wordt later nog ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

 Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is