Stad zet kathedraaltoren in de spotlights volgens het Lichtplan

Op 24 mei 2018, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

De stad Antwerpen start met de uitvoering van het Lichtplan aan en rond de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal en de Handschoenmarkt. Er wordt gekozen voor een verlichting die de weergave bij daglicht zoveel mogelijk benadert. Zo komen de ornamenten beter en sfeervol tot hun recht en kan de toren ook ’s nachts schitteren. In de omgeving van de kathedraal komt sfeerverlichting. De nieuwe verlichting zal feestelijk onthuld worden op zaterdag 1 september, tijdens het feest voor de 500ste verjaardag van de kathedraaltoren.

Nieuwe verlichting voor kathedraal en omgeving

Voor de nieuwe verlichting van de kathedraal is gekozen voor functioneel, duurzaam en stijlvol wit licht. Daarmee wordt zo veel mogelijk de weergave bij daglicht benaderd. Op de Handschoenmarkt, Blauwmoezelstraat en Lijnwaadmarkt gaat veel aandacht naar sfeerverlichting, voor een nieuwe beleving van de architectuur en voor een uitnodigend en goed verlicht plein.

“Dit is een volgende grote mijlpaal in de uitvoering van ons Lichtplan”, zegt schepen voor publiek domein Ludo Van Campenhout. “Na de goedkeuring in 2012 voeren we het nu stapsgewijs door in heel de stad. De kathedraaltoren als één van de meest kenschetsende monumenten in onze stad is een volgende logische stap.”

“Door meer lichtarmaturen kunnen we alle ornamenten beter tot hun recht laten komen en krijgt de toren meer sfeer en karakter; en dit op een energiezuinige manier. Zo kan dit icoon van de Antwerpse skyline ook ’s nachts in volle glorie stralen”, vervolgt schepen Van Campenhout.

Aan de kathedraal werden de nodige voorbereidingen getroffen om te starten met de plaatsing van de verlichting tegen begin juni 2018. Ambitie is om de verlichting voor het eerst aan te steken op zaterdagavond 1 september 2018, tijdens een feestelijke onthulling.

Naast de aanpassing van de kleur van de verlichting van felgeel licht naar warm wit licht is het verschil met de huidige verlichting vooral de wijze van montage ervan. In plaats van een sterke aanstraling vanop afstand worden er nu vooral kleinere armaturen tegenaan de gebouwen gemonteerd waardoor een sterker spel van schaduwen en accenten ontstaat. Er zullen tot 10 keer meer kleinere armaturen worden geplaatst die apart afgeregeld en gedimd worden. Toch zullen deze 780 nieuwe armaturen in het projectgebied in totaal 50% minder energie verbruiken dan voorheen door 80 armaturen werd verbruikt.

Een centrale lichtcomputer stuurt de volledige installatie via een glasvezelnetwerk. Daarvoor worden in de kathedraal 9 nieuwe stuurborden en 1,5 km kabelbaan geplaatst waarin 9 km verschillende soorten bekabeling komen. Voor de verlichting van de gebouwen komt daar nog eens 4 km kabel bovenop.

Nutsmaatschappij Eandis is aangesteld om alle openbare verlichting binnen de stad op te volgen en coördineert dus ook de uitvoering van de werken aan de kathedraal.

Lichtplan Antwerpen als basis

Antwerpen liet een Lichtplan opmaken dat een samenhangende visie geeft op openbare verlichting in de stad. Licht moet ervoor zorgen dat de stad aantrekkelijk en leefbaar blijft en dat iedereen zich, ook ‘s nachts, veilig voelt. Het heeft dus zowel een esthetisch als functioneel nut. Met haar Lichtplan kiest de stad bovendien voor een energiebewuste en duurzame aanpak van verlichten. In 2015 werd als eerste grote project de verlichting op de Antwerpse Grote Markt en omgeving volgens de normen van dat lichtplan vernieuwd. Ook in de districten werden al verschillende lichtprojecten uitgevoerd. De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is het volgende grote project in het stadscentrum.

Volgens het Lichtplan worden gelijkaardige types verlichtingsarmaturen gebruikt die veel minder de aandacht trekken. Overdag komt dit de uitstraling van de gevels ten goede, er is immers meer ruimte voor de architecturale kwaliteit van het historische centrum. ’s Nachts wordt door de nieuwe verlichting duidelijk welke gevels en elementen zichtbepalend zijn voor de omgeving.

De toepassing van LED-technologie levert een energiebesparing op van ongeveer 50%, maar ook op het onderhoud zal de stad besparen. De langere levensduur zorgt er voor dat er minder lampen vervangen moeten worden. Bovendien laat LED-licht de architecturale erfgoedwaarde van de gebouwen op een subtiele manier anders tot hun recht komen.

Feest voor 500ste verjaardag kathedraaltoren

Op 1 september 2018 is de kathedraaltoren exact 500 jaar oud. Daarom zet de stad de toren die dag graag voor het eerst in het nieuwe licht tijdens een feest voor alle Antwerpenaren. Meer informatie hierover volgt later.

Meer informatie over het Lichtplan Antwerpen vindt u op https://www.antwerpenmorgen.be/projecten/lichtplan-antwerpen/over.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever - Ludo Van Campenhout, schepen voor publiek domein

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is