Stad zoekt ontwerper voor lichtplan kathedraal

Op 11 december 2015

De stad Antwerpen gaat op zoek naar ontwerpers die de kathedraal willen uitlichten volgens de regels van het nieuwe Lichtplan. Geïnteresseerde ontwerpers kunnen hun kandidatuurdossier indienen. De eerste ontwerpen voor de nieuwe verlichting van de kathedraal worden verwacht tegen april 2016.

In 2015 konden bezoekers op de verjaardag van het stadhuis genieten van de nieuwe LED-verlichting op de Grote Markt. Deze verlichting zorgt, naast het duurzame aspect, voor een homogeen beeld op de belangrijkste historische panden en de omgeving. Tot hiertoe ontbrak er slechts één hoogtepunt in deze visuele opstelling: de kathedraal. De stad gaat daarom op zoek naar een ontwerper die de kathedraal net zo naadloos in het fris uitgelichte geheel doet inpassen als dat hij die prachtige toren weet te accentueren.

De kathedraal is een baken in Antwerpen, zowel overdag als ’s nachts is het een ankerpunt voor bijvoorbeeld het zicht langs de kaaien. Maar ook in de directe omgeving van de Handschoenmarkt en als spil tussen Grote Markt en Groenplaats neemt de kathedraaltoren zijn rol op. De huidige gele verlichting laat de toren echter niet meer goed tot zijn recht komen na zonsondergang. De stad trekt daarom een budget van 1,7 miljoen euro uit om de toren ook ‘s nachts een glansrol te laten vervullen. Bij de heraanleg van de Groenplaats zal er ook voor dat project een gepaste verlichting ontworpen worden, zodat beide pleinen met de kathedraaltoren als een homogeen verlicht geheel ervaren worden.

Momenteel zoekt de stad naar geschikte kandidaten die met behulp van licht een nieuw kleed voor de kathedraal kunnen ontwerpen. Een jury zal uit de kandidaten drie ontwerpers kiezen die een voorstel mogen opmaken. De eerste ontwerpvoorstellen verwacht de stad in april 2016.

Verantwoordelijken: Ludo Van Campenhout, schepen voor publiek domein

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is