Stadhuis kleurt blauw voor Internationale Darmkankermaand

Op 1 maart 2024, over deze onderwerpen: Senioren, Welzijn

Op vrijdag 1 maart zet stad Antwerpen de start van de Internationale Darmkankermaand letterlijk in de schijnwerpers, door het stadhuis blauw uit te lichten van 17.00 uur tot middernacht.  

Na longkanker is darmkanker de tweede meest frequente oorzaak van sterfte door kanker. Het is dan ook van cruciaal belang dat iedereen zich bewust is van de risicofactoren, de symptomen herkent en het belang beseft van deelname aan het bevolkingsonderzoek. Samen met de vzw Stop Darmkanker sluit de stad Antwerpen zich aan bij de wereldwijde bewustmakingscampagnes om de aandacht voor darmkanker en preventie te verhogen.

Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is er meer dan 90% kans op genezing. Het belang van een gezonde levensstijl onderstrepen is een eerste stap, een tweede en nog belangrijker stap is deelnemen aan het bevolkingsonderzoek. Mensen tussen 50 en 74 jaar krijgen een set in de brievenbus om zelf op een eenvoudige manier een staal van hun stoelgang te nemen. Door dat gratis te laten testen in een labo kan de ziekte vroeger worden opgespoord.  

Schepen voor gezondheidszorg Els van Doesburg: “Jaarlijks sterven in dit land 3000 mensen aan darmkanker. Dat zijn 8 mensen per dag! Wanneer darmkanker vroegtijdig ontdekt wordt, heb je méér dan 90% kans op genezing. Dan is het toch, letterlijk, poepsimpel: doe de test! Er valt zoveel leed mee te vermijden en daar is het ons tenslotte om te doen.”  

Darmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat een darmpoliep een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan darmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak nog voor er echt sprake is van kanker.  

Met de uitlichting van het stadhuis wil stad Antwerpen extra aandacht voor darmkanker en het gratis bevolkingsonderzoek creëren. 

Els van Doesburg - bevoegd voor wonen, dierenwelzijn, stads- en buurtonderhoud, groen, gezondheids- en seniorenzorg

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is