Start afbraak hoekpand tussen Fierensblokken

Op 25 april 2019, over deze onderwerpen: Wonen

Begin mei start de aannemer met de afbraak van het hoekpand tussen de bekende Fierensblokken in de Antwerpse Sint-Andrieswijk. Het gebouw op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat vormt geen onderdeel van de Fierensblokken en heeft een andere bouwstijl. In het najaar start op die locatie de bouw van een nieuw pand waarvan het ontwerp beter aansluit bij de Fierensblokken. Ondertussen gaan ook de ontmantelingswerken in de iconische gebouwen zelf door, waarna de hoofdrenovatie kan starten. De werken gebeuren in opdracht van AG VESPA, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen.

De afbraak van het hoekpand tussen de Fierensblokken duurt vermoedelijk 20 werkdagen en start begin mei. Enkele parkeervakken worden tijdelijk ingericht als werfzone. Doorgaand verkeer blijft in alle richtingen mogelijk. Het tramverkeer wordt niet gehinderd. Naast de afbraakwerken voert de aannemer ook verdere ontmantelingswerken uit in de Fierensblokken zelf, zoals het strippen van niet-waardevolle afwerkingslagen en het verwijderen van oude installaties in het gebouw. “Daarbij blijven alle waardevolle architecturale kenmerken behouden”, verzekert schepen voor wonen Fons Duchateau. “Er zal bijvoorbeeld geen afvoer van puin gebeuren langs de typische terrazzo-trappenhallen.”

Commerciële ruimtes linken Nationalestraat en Volkstraat

De nieuwbouw die het hoekpand zal vervangen, krijgt een eigen identiteit maar vindt qua proporties, kleur en detaillering aansluiting bij de twee naastliggende vleugels en de architectuur van de Fierensblokken. Het gelijkvloers krijgt opnieuw een commerciële invulling, daarboven komen appartementen.

Schepen Duchateau vertelt: “De ruimte voor een handelszaak in het nieuwe hoekpand blijft behouden. Samen met de renovatie van het commerciële gelijkvloers van het Fierensblok op de hoek van de Nationalestraat en de Kronenburgstraat vormt dat een troef voor de winkelas Nationalestraat-Volkstraat.” De commerciële ruimtes krijgen na renovatie zowel aan de straatzijde als aan de zijde van het private binnenplein grote vitrines. Zo ontstaat er contact aan beide kanten.

Betaalbaar wonen in Fierensblokken

Naast het nieuwe hoekpand creëerde Happel Cornelisse Verhoeven Architecten en Molenaar & Co Architecten in de Fierensblokken plaats voor een mix van woongelegenheid. De nieuwe indeling laat de bestaande basisstructuur van de Fierensblokken zoveel mogelijk intact, maar zorgt na de renovatie zowel voor studio’s met collectieve gedeeltes als voor appartementen met 1, 2, 3, en 4 slaapkamer(s). In totaal passen 122 wooneenheden in de gerenoveerde gebouwen. Alle wooneenheden worden betaalbare huurwoningen.

“De Fierensblokken lanceren een nieuw woonprincipe in deze stad: huurcontrole. Een woonvorm die zich tussen de sociale huurmarkt en de privémarkt nestelt. Wie een te hoog loon heeft om in aanmerking te komen voor een sociale woning, maar het moeilijk heeft op de privémarkt, kan hier terecht. Ideaal voor bijvoorbeeld jonge starters of eenoudergezinnen”, zegt schepen voor wonen Fons Duchateau. Door in te zetten op verhuur, blijft AG VESPA ook eigenaar van de Fierensblokken en blijft ook het beheer van de gebouwen verzekerd.

Meer groen

Het nieuwe ontwerp van de Fierensblokken zorgt voor een flinke vergroening van het bouwblok. Maar liefst 75% van de dakoppervlakte wordt ingevuld met groen. Er is ook ruimte voorzien voor dakterrassen. Op het binnenplein komen ook bomen.

Timing

Op de site van de Fierensblokken was er vroeger een gasfabriek. De afgelopen maanden voerde OVAM daarom grondsaneringswerken uit. Die zijn klaar. Tot eind juni is de aannemer, die door AG VESPA is aangesteld, aan de slag om het hoekpand af te breken en verdere ontmantelingswerken in de Fierensblokken uit te voeren. Die ontmantelingswerken zijn minder zichtbaar, maar lopen volop. Zo kan de aannemer die de renovatie verzorgt, meteen aan de opbouw starten. Na de zomer wordt die hoofdrenovatie uitbesteed. De gebouwen zullen in de loop van 2022 klaar zijn voor bewoning.

Meer info staat op www.agvespa.be/projecten/fierensblokken.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor wonen en voorzitter AG VESPA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is