Stationsbuurt ordelijker door campagne voor fietsparkeren

Op 19 december 2019

Sinds de campagne voor fietsparkeren in de Antwerpse stationsbuurt van start is gegaan, is het straatbeeld ordelijker geworden. Dagelijks vinden 120 extra fietsers hun weg naar de fietsparking onder het Koningin Astridplein en worden steeds meer fietsen juist gestald. De actie wordt positief onthaald door de handelaars en buurtbewoners. Om de campagne onder de aandacht te houden, organiseert de stad op 20 december een bedankmoment. Verder worden er enkele zaken bijgestuurd op basis van feedback van fietsers.

Omdat er in de omgeving van het station Antwerpen-Centraal overlast was door foutief geparkeerde fietsen lanceerde de stad een sensibiliseringscampagne waarbij fietsers worden gestimuleerd om hun fiets correct te stallen Er werden ook vakken rond de bovengrondse fietsenstallingen geschilderd en afzetzones voorzien voor deelscooters en -steps. Eind september startte een informatiecampagne met infoborden en -brieven voor handelaars, horeca en buurtbewoners. Sinds 14 oktober zijn er ook handhavingsacties waarbij foutief gestalde fietsen worden weggehaald.

Bedankmoment

De stad wil de campagne nog eens onder de aandacht brengen en alle fietsers die hun fiets correct parkeren, bedanken. Daarom zal op vrijdag 20 december van 7 tot 19 uur een bedankmoment worden georganiseerd. De fietsers die correct parkeren, zullen dan in de bloemetjes worden gezet en ontvangen een fietslabel. Tijdens deze actie willen de stad, NMBS, Politie Antwerpen en Levanto ook oproepen om de positieve trend verder te zetten tijdens de eindejaarsperiode, zodat iedereen in een veilige en ordelijke omgeving kan genieten van de eindejaarsshopping en -feesten.

Tussentijdse evaluatie en bijsturing

De intensieve en integrale aanpak wordt voortdurend geëvalueerd en bijgestuurd door de stad. Ze kiest er bewust voor om op het terrein aanwezig te zijn en in nauw contact te staan met de fietsers zelf. Op basis van de evaluatie en feedback van de fietsers zal de stad Antwerpen enkele zaken bijsturen: duidelijkere communicatie, het motiveren van eigenaars van weggenomen fietsen om deze te komen halen, nieuwe openingsuren van het ophaalpunt en een onderzoek naar de mogelijkheid om ook in fietsstallingen voor bakfietsen te voorzien.

Duidelijke communicatie

Op vraag van de fietsers komt er meer zichtbare en duidelijke communicatie op het terrein via nieuwe en extra infoborden die meer in het oog springen. Daarnaast zullen de borden nu in het Nederlands en Engels zijn, en een QR-code tonen die linkt naar een infofiche in 4 talen (Nederlands, Frans, Duits en Engels) zodat zeker iedereen de boodschap goed begrijpt.

Nieuwe openingsuren

De openingsuren van het ophaalpunt - waar foutief gestalde fietsen naar toe worden gebracht -  in de ondergrondse fietsenparking Astrid -1 werden geëvalueerd in functie van het bereik van fietsers. Op basis daarvan worden de openingsuren aangepast.

Hieronder vindt u de nieuwe openingsuren van ophaalpunt Astrid -1:

  • maandag en woensdag: van 7.30 tot 12 uur en van 15.30 tot 19.30 uur;
  • dinsdag en donderdag: van 15.30 tot  19.30 uur;
  • vrijdag, zaterdag en zondag: gesloten

Het ophaalpunt is gesloten van 24 december tot 5 januari. Het laatste teruggavemoment in 2019 is maandag 23 december van 7.30 tot 12 uur. Nadien worden alle fietsen naar het magazijn in Hoboken vervoerd, waar ze na de kerstvakantie terug opgehaald kunnen worden op afspraak.

Ophalen van weggenomen fietsen

Tot nu toe haalt al 53% van de burgers zijn of haar weggenomen fiets terug op. De stad wil alle eigenaars van weggenomen fietsen motiveren zeker langs te komen om hun fiets op te halen.

De foutief geparkeerde fietsen worden gedurende vier werkdagen (inclusief de dag van verwijderen) bewaard in de ondergrondse fietsenstalling Astrid -1. De fietsen die niet worden opgehaald, verhuizen daarna naar een depot in Hoboken. Vanaf zeven werkdagen na het verwijderen van de fiets, zal de fiets op de website www.gevondenfietsen.be staan en kunnen de rechtmatige eigenaars hun fiets op afspraak komen ophalen.

Bakfietsen

Uit de tussentijdse evaluatie blijkt ten slotte dat er ook vraag is naar fietsenstallingen voor bakfietsen. De stad onderzoekt deze vraag en bekijkt of hiervoor een geschikte oplossing uitgewerkt kan worden. 

Campagne blijft lopen

Het straatbeeld rond het station Antwerpen-Centraal ziet er al veel ordelijker uit, maar de problematiek is nog niet volledig onder controle. De intensieve informatie- en handhavingsacties aan de voorkant van  het station (kant Koningin Astridplein) zullen daarom worden verlengd. De stad zal blijven inzetten op extra communicatie en het verwijderen van fietsen. De acties aan de achterkant van het station (kant Mediaplein) worden uitgesteld naar het voorjaar 2020.

Fietsenstallingen

Sinds de campagne van start is gegaan wordt er steeds meer geparkeerd in de boven- en ondergrondse fietsenstallingen, maar er is zeker nog voldoende plaats om uw fiets correct te parkeren. In de fietsenstalling in de Appelmansstraat, de Statiestraat en de Breydelstraat zijn dagelijks nog heel wat vrije plaatsen te vinden.

De stad en NMBS onderzoeken hoe ze de fietsenstalling onder het Koningin Astridplein op middellange en lange termijn comfortabeler en veiliger kunnen maken en een zo divers mogelijk aanbod van fietsstallen kunnen aanbieden, waarin iedereen zijn gading vindt.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever – Koen Kennis, schepen voor mobiliteit

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is