Stem op Het Schoonste Gebouw van Antwerpen en maak zelf kans op een prijs

Op 14 augustus 2019

In Antwerpen is er een rijkdom aan architectuur en erfgoedparels. Daarnaast zijn er tal van inspirerende voorbeelden te vinden van restauratie-, renovatie- en herbestemmingsprojecten waarin hedendaagse eisen op een creatieve manier samengaan met het behoud van de erfgoedwaarden. Om deze privé-initiatieven in de kijker te zetten, reikt de stad Antwerpen om de twee jaar de titel Het Schoonste Gebouw uit. Vanaf nu kan iedereen stemmen op een van de  vijf kandidaten die de vakjury voor deze derde editie van Het Schoonste Gebouw selecteerde. De publiekslieveling ontvangt 4000 euro. Wie stemt, maakt zelf kans op een verblijf in een Antwerps luxehotel met erfgoedwaarde.

In januari 2019 lanceerde de stad Antwerpen de oproep voor Het Schoonste Gebouw. Iedereen die de afgelopen vijf jaar een gebouw heeft gerestaureerd, gerenoveerd of herbestemd, kon meedoen. Uit de vierentwintig voorstellen selecteerde een vakjury vijf kandidaten:

  • Stokers, stookplaats van Militair Hospitaal wordt co-working in Artsen Zonder Grenzenstraat 31, 2018 Antwerpen.
  • August, bouwvallig klooster wordt zorgvuldig gerestaureerd tot hotel in Jules Bordetstraat 5, 2018 Antwerpen.
  • Noordpoort, voormalig station voor elektriciteitsbedeling eert industriële erfgoedwaarden in de Dambruggestraat 336, 2060 Antwerpen.
  • Woning Peeters, trotse bewoners geven het modernisme terug kleur in de Ter Rivierenlaan 55, 2100 Deurne.
  • Ensemble Ernest Stordiau, unieke zoektocht naar de perfecte replica’s wordt nieuwe blikvanger in straatbeeld in de Stierstraat 8 en 16 in 2018 Antwerpen.

Schepen Koen Kennis: “Architectuur en erfgoed maken het decor van de stad voor iedereen die er in woont, werkt of er op bezoek komt. Ze bepalen mee de uitstraling en sfeer van een stad. De vierentwintig inzendingen tonen dat hedendaagse noden en erfgoed perfect kunnen samengaan en een meerwaarde betekenen, ongeacht of het een gezinswoning, een winkel, een werkplek of een hotel is. De vijf kandidaten waar iedereen vanaf vandaag op kan stemmen, representeren deze mix. Co-workings Stokers en Noordpoort vinden hun oorsprong in industrieel erfgoed, hotel August was oorspronkelijk een klooster en twee privéwoningen van bekende Antwerpse architecten kennen een revival dankzij hun nieuwe eigenaars.”

Ontdek de vijf en stem

Meer over de vijf kandidaten te weten komen, kan op verschillende manieren:

via de website www.hetschoonstegebouw.be;
door de beursstand in Shopping Center Grand Bazar aan de Groenplaats te bezoeken van 13 augustus tot en met 9 september tijdens de openingsuren van het Shopping Center;
door langs te komen bij de mini-expo tijdens de Cultuurmarkt op zondag 25 augustus van 10 tot 18 uur op de Meir aan de infostand van Onroerend Erfgoed;
door de woningen te bezoeken tijdens Open Monumentendag op 8 september. Meer info op www.hetschoonstegebouw.be

Iedereen kan digitaal stemmen op zijn favoriet op www.hetschoonstegebouw.be of op de bovenvermelde locaties op papier. Stemmen kan vanaf nu tot 9 september. Op 23 september worden de publiekswinnaar en de winnaar van de vakjury bekendgemaakt. De eigenaars krijgen niet enkel de titel Het Schoonste Gebouw, maar ontvangen ook 4000 euro. De vijf stemmers die een verblijf winnen in Hotel Franq, een Antwerps luxehotel met erfgoedwaarde, worden hier persoonlijk van op de hoogte gebracht.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is