The Window krijgt Antwerp Film Bonus

Op 22 november 2019

De stad lanceerde vier jaar geleden de Antwerp Film Bonus, een jaarlijks fonds van 100.000 euro om zowel Belgische projecten met een internationaal aspect als internationale producties te ondersteunen. Dramaserie The Window krijgt als tweede project dit jaar de Bonus, na Dag Sinterklaas.

The Window krijgt voor 25.000 euro steun. De reeks is een Engelstalige coproductie van Duitsland (Boogie Entertainment GmbH) en België (Velvet Films). Er zullen opnames plaatsvinden in Groot-Brittannië, België en Malta. Onder de Vlaamse acteurs bevinden zich heel wat grote namen: Lynn Van Royen, Barbara Sarafian, Louis Talpe, Jenne Decleir, Ella Leyers en Tess Bryant.

De dramaserie speelt zich af in de wereld van het professioneel voetbal en alles wat daarbij komt kijken. De reeks focust op spelers, agenten, clubeigenaars en journalisten. Het hoofdpersonage is Jordan Burdett, een volgzaam 17-jarig toptalent dat heel wat grote clubs willen inlijven.

De opnames in Antwerpen startten op maandag 18 november 2019, en de totale opnameperiode loopt tot vrijdag 1 mei 2020. Er zijn in die periode 78 draaidagen in België gepland waarvan 35 à 40 in Antwerpen.

Het algemene budget voor deze productie bedraagt 9 miljoen euro. De cast en crew bestaat uit een vijftigtal personen waarvan een derde in Antwerpen woont.

Filmcel

De filmcel van de stad Antwerpen werd in 2001 opgericht met als doel Antwerpen op de kaart te zetten als filmlocatie. De aanvragen gaan sinds de oprichting in stijgende lijn. Vooral de Vlaamse producties doen het erg goed in Antwerpen.

Antwerp Film Bonus

Het binnenhalen van internationale projecten is een uitdaging. De stad lanceerde daarom in 2015 ook de Antwerp Film Bonus. Dat fonds wil de uitstraling van de stad versterken door internationale projecten of Belgische projecten met internationaal potentieel aan te trekken. Op de tweede plaats wil het de productie van audiovisuele werken stimuleren en op termijn de audiovisuele sector in Antwerpen versterken. De stad trekt hiervoor 100.000 euro per jaar uit. Er wordt naar gestreefd 1 à 2 producties per jaar te ondersteunen.

De inspanningen van de stad werpen hun vruchten af: in 2013 waren er 10 internationale producties. In 2018 jaar al 23, en dit jaar zijn er tot en met augustus zelfs al een 30-tal grote en kleinere internationale projecten in Antwerpen gepasseerd.

Aanvragen moeten aan enkele voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. De belangrijkste zijn:

De Antwerp Film Bonus wil complementair zijn aan de andere bestaande fondsen in de regio (VAF, Screen Flanders, ...). Enkel producties die van deze fondsen steun toegezegd kregen, komen in aanmerking. Dit biedt voor de producenten het voordeel dat er geen dubbele administratieve lasten zijn: het dossier dat door deze fondsen wordt goedgekeurd, volstaat als kandidaatstelling voor de Antwerp Film Bonus.
Er moet in Antwerpen gefilmd worden.
Enkel producties (films, series, documentaires, ...) die een belangrijk internationaal potentieel hebben en er dus kunnen voor zorgen dat de internationale uitstraling van de stad wordt versterkt, komen in aanmerking. Dit wordt onder meer geëvalueerd aan de hand van het script, de producent, regisseur, distributie, internationaal mediaplan, ... .
Ze worden beoordeeld op hun economische return voor de lokale economie van de stad aan de hand van een puntensysteem. Het gaat daarbij onder andere om het aantal draaidagen in de stad, aantal overnachtingen in de stad en gebruik van personeel (regisseur, acteurs, location managers, enzovoort) uit de stad.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is