Tijdelijke sluiting cafés wegens drughandel en overlast

Op 8 december 2017, over deze onderwerpen: War on drugs

Het college bevestigde vandaag de besluiten van de burgemeester om twee cafés te sluiten. Het ene café moet gedurende twee maanden dicht wegens drughandel. Het andere krijgt gedurende een maand een sluitingsuur opgelegd wegens herhaalde overlast.

Pothoekstraat

De politie kreeg klachten over drughandel in een café aan de Pothoekstraat. Het café werd in februari van dit jaar al eens gerechtelijk verzegeld wegens drughandel.

Tijdens een observatie stelde de politie vast dat op minder dan een uur tijd een tiental personen het café heel kort bezochten. Te kort om er iets te kunnen drinken. De politie controleerde twee personen toen ze buitenkwamen. Beiden hadden elk 2 gram cannabis op zak. Ze verklaarden allebei dat ze de drugs net bij dezelfde man in het café hadden gekocht.

Daarna voerde de politie in het café een controle uit. De drugdealer had een joint en 410 euro cash bij zich. De uitbater van het café bezat drie verpakkingen met in totaal 7,92 gram cannabis. In de rokersruimte hing een cannabisgeur. Op een tafel lag een nog brandende joint. Op een schap trof de politie een grinder om marihuana mee te vermalen, restanten van cannabis en een verpakking met cannabis aan. Opmerkelijk was dat geen enkele klant iets aan het drinken was. Het café moet gedurende twee maanden sluiten.

Sint-Jansplein
De politie kreeg meerdere meldingen van overlast in en rond een café aan het Sint-Jansplein. Op minder dan een jaar tijd moest de politie dertien keer ter plaatse komen voor vechtpartijen, diefstallen en dronken klanten. Vaak waren de klanten zo dronken dat ze geen verklaring meer konden afleggen.

Tijdens een van de zwaarste incidenten kreeg een man zes messteken. Hij was in een vechtpartij om een fiets verwikkeld. De man moest een spoedoperatie ondergaan en was een maand werkonbekwaam. Bij een andere interventie voor een vechtpartij viel een klant een agent in de rug aan met een stoel. Daarna bleef de man zich verzetten door wild in het rond te trappen en te slaan. De politie moest pepperspray gebruiken om hem onder controle te krijgen.

Door de vele ernstige incidenten en de overlast voor de buurt, legt de burgemeester het café een sluitingsuur op. De meeste incidenten vonden ’s nachts plaats. Daarom moet het café gedurende een maand tussen middernacht en 7 uur sluiten.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is