Topsportbad Olympisch Zwemcentrum Wezenberg officieel geopend

Op 27 november 2015, over deze onderwerpen: Sport

Vandaag is het gloednieuwe topsportbad van Olympisch Zwemcentrum Wezenberg officieel geopend. Sinds oktober trainen de huidige en toekomstige Vlaamse topzwemmers in een hoogtechnologisch 50-meterbad in een nieuw gebouw achter het bestaande zwembad. Daardoor mag Antwerpen zich nu hét topsportcentrum voor zwemmen in Vlaanderen noemen. Omdat de topsporters in een nieuw bad zwemmen, komt er ruimte vrij voor publiek en scholen in de andere stedelijke zwembaden. Dat wordt gevierd met een opendeurweekend in alle stedelijke zwembaden op zaterdag 28 en zondag 29 november.

Vanavond (vrijdag 27 november) is het hoogtechnologische topsportbad in Olympisch Zwemcentrum Wezenberg officieel geopend met een openingsshow in aanwezigheid van Vlaams minister van sport Philippe Muyters en Antwerps schepen voor sport Ludo Van Campenhout. Na een symbolische opening met een wervelend klank- en lichtspektakel is het zwembad officieel ingezwommen door heel wat Vlaamse topzwemmers, waaronder Pieter Timmers en Kimberly Buys. Zij namen het op een afstand van 50 meter op tegen andere prominenten en een aantal gelukkige Antwerpenaars, die hun plaats op het startblok wonnen via een wedstrijd op www.sportingA.be. Na het officiële gedeelte kregen alle aanwezigen nog een rondleiding door het nagelnieuwe gebouw achter het bekende Wezenbergcomplex. Nu het nieuwe topsportbad officieel geopend is, wordt de naam van Olympisch zwembad Wezenberg omgedoopt naar Olympisch Zwemcentrum Wezenberg. “Het zwemcentrum telt nu drie baden: een wedstrijdbad, een instructiebad en een topsportbad”, vult schepen Van Campenhout aan.

Strakke timing

De werken aan het nieuwe bad hadden een strakke timing. Begin september 2014 ging de eerste spade in de grond en volgens planning is het exact één jaar later opgeleverd. Van Campenhout: “We haalden de strakke timing mede door de gunstige weersomstandigheden, de ervaring van architectenbureau Bladt & Verstraeten bv en aannemer Vanhout en het begeleidende team van stadsbeheer en Sporting A”. Vanaf 1 oktober 2015 trainen de Vlaamse topzwemmers in het gloednieuwe zwembad met het oog op het EK kortebaan 2015 (van 2 tot en met 6 december in Netanja, Israël) en uiteraard de Olympische Spelen in Rio in 2016, waar velen zich al voor kwalificeerden.

Antwerpen, het topsportcentrum voor zwemmen

Het nieuwe zwembad is 2,2 meter diep, bevat zes banen en is helemaal in orde met de strenge Vlarem-wetgeving. Bovendien is het uitgerust met allerlei extra hoogtechnologische faciliteiten, zodat de topzwemmers er in optimale omstandigheden kunnen trainen. Zo is er in het midden van het bad een mobiele wand, die verticaal uit de bodem schuift voor een opdeling van het 50 meter-bad in een 24- en een 25-meterbad. Ideaal voor de zwemmers om hun keerpunten te trainen of zich voor te bereiden op een kortebaanskampioenschap. Aan de beide koppen van het zwembad ligt een verhoogde sokkel waarop telkens 6 officiële startblokken zijn geplaatst, zodat de zwemmers hun start kunnen oefenen. Bovendien zijn er in de kuip 15 patrijspoorten, waar speciale camera’s onderwaterbeelden kunnen maken, die gekoppeld zijn aan de laatste beeld- en tijdsregistratietechnologie.

Het project is een samenwerking tussen Sporting A, de Vlaamse overheid en de Vlaamse Zwemfederatie, die samen de totale projectkost van 8,2 miljoen euro dragen. “Met deze investeringen wordt Antwerpen hét topsportcentrum voor zwemmen in Vlaanderen”, zegt een trotse schepen Van Campenhout.

Ecologisch en bouwtechnisch pareltje

Het project telt heel wat ecologische en bouwtechnische aspecten. Zo heeft het hele nieuwe gebouw een groendak, is het veel beter geïsoleerd dan wettelijk verplicht en is er bijzondere aandacht besteed aan de luchtdichtheid. De warmteproductie voor zwembadwater en verwarming is aangesloten op de ecologische warmtekrachtkoppeling van het bestaande gebouw. Bovendien wordt de warmte uit de extractielucht van het bad gerecupereerd via in de luchtgroep geïntegreerde warmtepompen. De inplanting van de ramen en de zonwering zorgen ervoor dat het zonlicht niet op het watervlak kan vallen. Het nieuwe gebouw is ingepland tegen de bestaande heuvelrug van de ‘Wezenberg’, die zelfs nog wat meer in ere is hersteld dan voor de werken. Dat zorgt dan weer voor een natuurlijke geluidsberm ten opzichte van de vlakbij liggende Ring.

Alle gebruikers genieten voordeel

Olympisch Zwemcentrum Wezenberg is een van de drukstbezochte zwembaden van de stad. Niet alleen de Antwerpse baantjeszwemmers zijn er talrijk aanwezig. Ook vele Antwerpse scholen lassen hier de zwemlessen in. Daarnaast is het ook de uitvalsbasis voor de zwemmers van de Vlaamse Zwemfederatie, de Topsportschool en topsportclub Brabo, die samen de topzwemmers van ons land vormen. Naast zwembad Wezenberg trainden deze toppers ook nog in de zwembaden De Schinde in Ekeren en  Groenenhoek in Berchem. Omdat de topsporttrainingen voor een groot gedeelte samenvielen met publiekszwemmen en schoolzwemmen, werd de ruimte voor alle doelgroepen steeds kleiner. “Nu de topzwemmers allemaal in het nieuwe trainingsbad terechtkunnen, komt er heel wat ruimte vrij in het wedstrijdbad van Olympisch Zwemcentrum Wezenberg, in zwembad De Schinde en zwembad Groenenhoek”, zegt schepen Van Campenhout.

Stedelijke zwembaden vieren feest met opendeurweekend

Om de opening van het nieuwe topsportbad te vieren, feesten alle stedelijke zwembaden mee. Van Campenhout: “Op zaterdag 28 en zondag 29 november houden alle stedelijke zwembaden een opendeurweekend. Elke bezoeker krijgt gratis toegang en kan in elk zwembad heel wat leuke thema-activiteiten beleven. Zo is het mogelijk om op zondag 29 november een uniek baantje te trekken in het nieuwe topsportbad. Andere aantrekkelijke activiteiten zijn cinemazwemmen, rondleidingen langs de technische installaties en heel wat initiaties van watersporten”. Het volledige programma is te vinden in het online dossier.

Verantwoordelijken: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is