Twee restauratieprojecten in stad Antwerpen in de steigers

Op 15 oktober 2021, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor de restauratie van vier beschermde monumenten in de provincie Antwerpen waarvan twee in onze stad: de Sint-Pauluskerk (Antwerpen), de Sint-Andrieskerk (Antwerpen), de Heilig Kruiskerk (Zwijndrecht) en de Sint Gertrudiskerk (Laakdal). De Vlaamse overheid kent hiervoor ruim vijf miljoen euro toe. “Door te investeren in onroerend erfgoed zorgen we er niet enkel voor dat monumenten worden opgeknapt of historische landschappen er weer als vanouds uitzien. Investeren in onroerend erfgoed is ook investeren in het welzijn van burgers, in nieuwe economische impulsen, in toerisme en werkgelegenheid, in duurzaamheid en nieuwe ontwikkelingskansen”, aldus minister Matthias Diependaele.

Antwerpen – Sint-Pauluskerk

“De buitenkant van de Sint-Pauluskerk wordt gerestaureerd. De gevels en de daken van het schip, de toren en de sacristie krijgen een opknapbeurt. Ernstige scheuren en zettingen zorgen ervoor dat er stabiliteitswerken nodig zijn aan de westgevel, tussen de middenbeuk en de zijbeuken en in het hoogkoor”, duidt minister Diependaele het dossier. De Vlaamse overheid kent voor deze restauratiewerken een premie van 1.146.985,62 euro toe.

De Sint-Pauluskerk is een voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1639. Het schitterende interieur bevat meer dan vijftig schilderijen van beroemde Antwerpse meesters als Rubens, Van Dyck en Jordaens. De kerk herbergt meer dan 200 beeldhouwwerken, prachtige barokaltaren en gesculpteerd kerkmeubilair dat tot het mooiste ter wereld behoort. Naast de kerk bevindt zich een 18de-eeuwse calvarie met meer dan zestig levensgrote figuren. In 2020 was de Sint-Pauluskerk laureaat voor de provinciale Erfgoedprijs.

De Sint-Pauluskerk en het voormalige klooster werden al in 1939 beschermd als monument. In 2000 volgden de bescherming van de tuin en het poortgebouw. De restauratie van deze monumentale kerk kende al diverse fases (interieur, orgel, verwarming, ...) en een aantal restauratieplannen waaraan wordt gewerkt, zoals het materieel-technisch vooronderzoek voor de conservatie van de beeldengroep van de Calvarieberg. 

In 2017 keurde het agentschap Onroerend Erfgoed een beheersplan goed voor de kerk. In dit beheersplan is vastgelegd welke werkzaamheden waar en wanneer nodig zijn. Ook voor de Calvarieberg en tuin, het poortgebouw, delen van het voormalige klooster en de noordelijke binnentuin werd deze oefening gemaakt.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/4648
Beheersplan voor het monument: https://plannen.onroerenderfgoed.be/plannen/466

Antwerpen - Sint-Andrieskerk

“De restauratie van de daken en de gevels van de Sint-Andrieskerk moet dringend uitgevoerd worden”, laat minister Diependaele weten. “Het baksteenmetselwerk, de blauwe hardsteen en de witte natuursteen worden opgeknapt en de gevels worden gereinigd. Structuurelementen in hout zoals balken in de toren, houten vloeren en trappen worden gerestaureerd, net als structuurelementen in metaal. Het dak wordt volledig gerestaureerd en er wordt een nieuwe leidekking aangebracht. Ook het buitenschrijnwerk van de dakkapellen, luiken, deuren en ramen wordt opgeknapt. Een gedeelte van de glas-in-lood ramen is al gerestaureerd, tijdens deze restauratiefase worden ook de andere ramen onder handen genomen.”

De parochiekerk is één van de monumentale kerken van de stad. De Vlaamse overheid kent voor deze restauratiewerken een premie van 2.147.126,04 euro toe.

De Sint-Andrieskerk is de kerk van het Sint-Andrieskwartier. De broeders Augustijnen starten met de bouw van de kerk in het begin van de 16de eeuw. Hendrik Conscience werd als kind in deze kerk gedoopt. De kerk werd in 1938 beschermd als monument, sinds 2007 is een deel van de kerk ingericht en opengesteld als kerkmuseum.

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/6299
Beheersplan voor het monument: https://plannen.onroerenderfgoed.be/plannen/863

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is