Twintig diamantambassadeurs tekenen licentie ‘In Antwerp we speak diamond’

Op 20 november 2019, over deze onderwerpen: Diamant

Antwerpen stelt de baseline ‘In Antwerp we speak diamond’, die de stad op de kaart zet als wereldcentrum voor diamant, open voor bedrijven en organisaties. Dat resulteerde intussen reeds in twintig diamantambassadeurs.

Antwerpen is de belangrijkste diamanthandelsstad ter wereld. Vorig jaar werd er 224,7 miljoen karaat ruwe en geslepen diamant verhandeld, goed voor een waarde van 46 miljard dollar. 86% van de ruwe diamant en 50% van de bewerkte diamant wereldwijd wordt fysiek gekocht en verkocht in Antwerpen. Bovendien heeft de stad een ongeëvenaard kader voor compliance en transparantie uitgewerkt.

In het Antwerpse diamantkwartier, dat niet groter is dan een vierkante kilometer, zijn vandaag de dag liefst vier diamantbeurzen en 1600 gespecialiseerde bedrijven actief. In één van deze vier, de Antwerpsche Diamantkring, vindt op 20 en 21 november de 15e editie van de Antwerp Rough Diamond Days plaats. Bovendien viert de Antwerpsche Diamantkring dit jaar haar 90ste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan schonk ze haar volledig archief aan het Stadsarchief en werd een tijdelijke tentoonstelling rond dit verleden in haar beurszaal opgebouwd.

In Antwerp we speak diamond

Al in 1447 nam Antwerpen het initiatief om de kwaliteit en eerlijke handel van diamant te garanderen. Vandaag koppelt de stad uitmuntend vakmanschap en spitstechnologie aan transparantie met een sterke focus op compliance.

Dit werd vertaald in een baseline die de stad liet ontwikkelen naar aanleiding van de 570ste verjaardag van de sector. Met ‘In Antwerp, we speak diamond. Diamond Capital since 1447’ werkten de koepelorganisatie Antwerp World Diamond Centre, de provincie en de stad van oktober 2017 tot juni 2018 samen aan de internationale positionering van Antwerpen als wereldcentrum voor diamant.

Omdat die slagzin zo sterk de eigenheid van Antwerpen als diamantstad verwoordt, besliste de stad nu om het gebruik van ‘In Antwerp we speak diamond’ uit te breiden. Ook bedrijven en organisaties gelieerd aan de diamantindustrie in de stad mogen de baseline voortaan gebruiken en uitdragen via hun eigen communicatie, na het ondertekenen van een licentieovereenkomst.

Diamantambassadeurs

Inmiddels zijn er al twintig diamantambassadeurs die de licentie hebben ondertekend. De Antwerpsche DiamantKring is er één van. De andere ambassadeurs zijn: IGC Group, ROËLL Diamonds & Jewels (*), Intralcor, Torrini, VomDiam, Silvius Druon, Beladamas, Pavels Collection, Van der Veken Juweliers (*), Rudiam (*), Nico Taeymans (*), Diamond Blue - Oriane Diamonds & Jewelry (*), Nancy Aillery Jewelry Design, Antwerp World Diamond Centre, Shamas, Aria Designs, Dev Jewels, Baunat en Carat Consulting.

Een aantal van deze ambassadeurs kreeg ook het Antwerp’s Most Brilliant (*) kwaliteitslabel toegekend. Sinds 2014 versterkt de stad haar imago van werelddiamantcentrum nog meer met Antwerp’s Most Brilliant, een kwaliteitslabel dat ze uitreikt aan Antwerpse juweliers. Met dit label garanderen zij hun betrouwbaarheid en het leveren van een uitstekende service.

Deze twintig diamantambassadeurs engageerden zich nu reeds, maar ook andere diamantairs, juweliers en bedrijven gelinkt aan de diamantsector die Antwerpen mee als wereldcentrum voor de diamanthandel willen promoten, kunnen nog steeds de licentieovereenkomst voor het gebruik van ‘In Antwerp we speak diamond’ tekenen.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is