Uitbaters gezocht voor kerstmarkt Winter in Antwerpen

Op 26 mei 2023

Stad Antwerpen zoekt uitbaters voor de traditionele kerstmarkt van Winter in Antwerpen. Ook dit jaar zal de stad weer baden in een betoverende kerstsfeer van 8 december 2023 tot 7 januari 2024. Na doorgedreven onderzoek besloot de stad om de kerstmarkt uit te breiden naar twee nieuwe locaties: het Hendrik Conscienceplein en het Operaplein.

Winter in Antwerpen, met de bijhorende kerstmarkt, is ondertussen een gekende traditie en trekt jaarlijks vele bezoekers uit binnen- en buitenland. Bezoekers kopen in de Antwerpse binnenstad hun kerst- en eindejaarsgeschenken en blijven graag gezellig napraten met een hapje en een drankje. Naast de markt zijn er nog een heleboel andere zaken te beleven, wat ervoor zorgt dat Winter in Antwerpen een uitstap is voor jong en oud.

Uitbaters gezocht

Stad Antwerpen zoekt ook voor dit jaar enthousiaste uitbaters om van de Winter in Antwerpen een succes te maken. Wie geïnteresseerd is om standhouder te worden op de kerstmarkt, kan zich inschrijven van 26 mei tot 19 juni 2023. Er worden standplaatsen aangeboden voor koopwaarartikelen of voor consumptie ter plaatse. De standplaatsen voor consumptie worden geloot via een openbare bieding onder toezicht van een gerechtsdeurwaarder.

​De online bieding zal plaatsvinden op woensdag 28 juni 2023. Daags voordien, dinsdag 27 juni, is er een proefbieding gepland om iedereen die niet vertrouwd is met deze selectieprocedure de kans te geven het systeem uit te testen. De standplaatsen voor koopwaarartikelen worden gejureerd op een aantal criteria.
​Alle informatie is terug te vinden via deze website.

Kerstmarkt

De traditionele kerstmarkt zal dit jaar plaatsvinden op de gekende locaties: Groenplaats, de Grote Markt, de Suikerrui en de Handschoenmarkt. Daarnaast kunnen bezoekers dit jaar ook terecht op twee nieuwe locaties: het Hendrik Conscienceplein en het Operaplein.
​Op het Steenplein zullen er geen standen staan, vanwege de heraanleg aan de Scheldekaaien.

Hendrik Conscienceplein en Operaplein

Stad Antwerpen betrekt deze editie ook het prachtige Hendrik Conscienceplein en het centraal gelegen Operaplein bij de Winter in Antwerpen. De stad voerde hiervoor afgelopen periode doorgedreven onderzoek en stemde af met de nodige diensten omtrent brandveiligheid, toegankelijkheid, toezicht en plan van aanpak rond overlast.

Het Hendrik Conscienceplein zal baden in een intieme sfeer, met feeërieke aankleding maar ook met respect voor de identiteit en het eigen karakter van dit historisch plein. Bezoekers vinden hier een deel van de kerstmarkt met een leuke mix van koopwaar en consumptiestanden.

Het Operaplein zal dan weer baden in de sfeer van de wereldberoemde betoverende Duitse kerstmarkten. Het plein zal zorgen voor een bijkomend hoogtepunt langs de feëriek versierde Via Sinjoor-as (Astridplein, Keyserlei, Meir), die het Centraal Station verbindt met de historische binnenstad. Bezoekers vinden hier een mix van kerstmarkt en andere activiteiten, die samen een geheel vormen.

Veiligheid

Bij voorgaande edities van de Winter in Antwerpen ondernamen de stad en haar partners al heel wat acties om het evenement veilig te laten doorgaan. Er was bij de laatste editie 2022-2023 zelfs geen enkele vaststelling op de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Uit cijfers van de medische hulppost bleek het aantal vastgestelde alcoholintoxicaties opvallend lager.

Stad Antwerpen neemt ook dit jaar verschillende acties om de Winter in Antwerpen veilig te laten doorgaan. De verschillende betrokken stadsdiensten werken hiervoor nauw samen met Politiezone Antwerpen en FOD Volksgezondheid.

​Met deze acties wil de stad het risico op incidenten tot een minimum beperken:

Inzet medische hulpverlening op de evenementensite;
Beperkt aanbod van sterke dranken op de kerstmarkt en een verbod op ambulante verkoop vanop de terrassen;
Verplichting voor standhouders die alcohol verkopen om een alcoholvrij alternatief te voorzien in lijn met het aanbod;
Signalisatie over de alcoholwetgeving, gericht op bezoekers;
Verbod op glas of porselein op de evenementensite;
Duidelijke communicatie en sensibilisering bij standhouders van de kerstmarkt, horecazaken en nachtwinkels;
Controles door stadstoezicht, Politiezone Antwerpen en FOD Volksgezondheid.

Geïnteresseerden vinden alle info en kunnen zich inschrijven op https://ondernemeninantwerpen.be/kerstmarkt.

Bart De Wever - Burgemeester

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is