Vanaf 1 januari 2016 resultaatsverbintenis inburgering

Op 8 oktober 2015, over deze onderwerpen: Armoede en Gelijke Kansen, Inburgering

Duizenden nieuwkomers volgen jaarlijks in Vlaanderen een inburgeringstraject. Tot hiertoe ondertekenden ze hierbij een inspanningsverbintenis. Omdat dit niet altijd tot de gewenste resultaten leidt, voert minister Homans vanaf volgend jaar een resultaatsverbintenis in.

“Vlaanderen spant zich enorm in om wie naar hier komt allerhande mogelijkheden aan te bieden om Nederlands te leren, onze maatschappij te leren kennen, ... Daarenboven kost een inburgeringstraject per inburgeraar zowat 4.300 euro. Ik vind het dan ook heel normaal dat we resultaten willen zien”, zegt minister Homans. Ook het attest dan men op het einde van de rit ontvangt, zal hierdoor in waarde stijgen. “Een potentiële werkgever weet zo dat wie een attest ontvangt, ook daadwerkelijk resultaten heeft geboekt. Hierdoor moet de kans op het vinden van werk toenemen. Uiteraard betekent dit ook dat een nieuwkomer hierdoor sneller zijn of haar weg in onze maatschappij zal vinden.”

Wie onvoldoende inspanningen doet om resultaten te boeken, riskeert een boete van 50 tot 5.000 euro. “Een stok achter de deur ja”, zegt minister Homans. “Maar ik hecht zeer veel belang aan het inburgeringsverhaal. Dus wie echt van slechte wil is, moet hiervoor een boete kunnen krijgen.”

Liesbeth Homans, Vlaams viceminister-president en Vlaams Minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke Kansen en Armoedebestrijding. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is