Verbod op magneetvissen komt in politiecodex

Op 22 november 2019

In het politiereglement komt een nieuwe bepaling over magneetvissen. Na onderzoek van DOVO en Politiezone Antwerpen blijkt dat er zich in de wateren op het grondgebied van de stad Antwerpen oorlogsmunitie bevindt die nog steeds gevaarlijk kan zijn. Daarom werd deze zomer al een verbod op magneetvissen opgelegd door de burgemeester, dat nu ook in de politiecodex zal worden opgenomen.

Op 20 juli 2019 werd aan het Fort van Merksem opnieuw oude oorlogsmunitie uit het water gehaald door middel van magneetvissen. DOVO moest ter plaatse komen om de munitie onschadelijk te maken en vond in de onmiddellijke omgeving nog meer projectielen. De burgemeester vaardigde daarom op 31 juli 2019 een politieverordening uit die magneetvissen verbiedt.

“Ook in de andere wateren op het grondgebied van onze stad is de kans zeer reëel dat er nog dergelijke, gevaarlijke oorlogsmunitie aanwezig is,” verklaart burgemeester Bart De Wever. “Tijdens en na de twee wereldoorlogen werd immers veel munitie gedumpt in de bestaande grachten en andere wateren. Net om die reden geldt reeds voor alle Vlaamse bevaarbare waterwegen een magneetvisverbod.”

Gezien het duidelijk gaat om een algemene problematiek, is het aangewezen om een artikel in de Antwerpse politiecodex op te nemen over dit verbod. Zo blijft het handhavingsbeleid coherent, met de code van politiereglementen die alle relevante teksten bundelt.   

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is