Vernieuwd KMSKA is groot succes!

Op 11 januari 2023, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) heeft in 2022, en dus eigenlijk sinds de feestelijke heropening na jaren van renovatiewerken op 24 september, 267.000 bezoekers verwelkomd. Aangezien er werd gemikt op zowat 150.000 bezoekers, spreekt het museum van een groot succes.

Niet alleen tijdens de eerste dagen na de heropening, ook tijdens de kerstvakantie was het KMSKA bijna elke dag uitverkocht. Er kwamen in de eindejaarsperiode gemiddeld 3.400 personen het museum binnen.

"Dit overtreft onze stoutste verwachtingen", zegt Luk Lemmens, voorzitter van de raad van bestuur. "We ontvangen bezoekers uit alle leeftijdscategorieën en met verschillende achtergronden. Ook gezinnen met kinderen vinden makkelijk hun weg naar het nieuwe museum. Het absolute bewijs dat het nieuwe DNA van het KMSKA — een open huis voor iedereen — werkt."

Dat nieuwe DNA houdt onder meer in dat de moderne en hedendaagse kunstwerken uit de KMSKA-collectie meer ruimte kregen, en her en der ook in dialoog gaan met de werken van oude meesters als Rubens en Van Dyck. De bezoeker krijgt ook een meer interactieve ervaring voorgeschoteld. Door een nieuw volume op de plaats van de voormalige binnentuin te zetten, is de tentoonstellingsruimte bovendien met 40 procent toegenomen.

Het hoge bezoekersaantal van de eerste maanden doortrekken naar de verwachtingen voor 2023, doet het KMSKA bewust niet. "We gaan er niet van uit dat we in 2023 een miljoen bezoekers zullen ontvangen", zegt Lemmens. "Natuurlijk, hoe meer, hoe liever, maar met 270.000 bezoekers zouden we zeer tevreden zijn." 

Luk Lemmens - Gedeputeerde Provincie Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is