Verzegeling appartement Frieslandstraat wegens herhaaldelijke overlast

Op 22 juli 2024

Na een eerder opgelegde maatregel in juni heeft de burgemeester nu beslist om een appartement in de Frieslandstraat in Hoboken tijdelijk te verzegelen wegens ernstige verstoringen van de openbare orde. Eerder al werden enkel de slaapkamers van het appartement verzegeld, omdat er buitenlandse sekswerkers verbleven en deze activiteiten overlast veroorzaken. Het volledige appartement mag voor minstens drie maanden niet verhuurd worden.

Er werd al verschillende keren vastgesteld dat de slaapkamers van een appartement op de derde verdieping in de Frieslandstraat in Hoboken verhuurd werden aan sekswerkers van buitenlandse origine die daar hun activiteiten uitoefenen. Er werden toen verschillende maatregelen getroffen om de overlast te beperken. Zo werden de slaapkamers van het appartement verzegeld en mochten deze voor minstens drie maanden - van 24 juni tot en met 23 september - niet meer verhuurd worden.

Recent bleek dat de zegels aan de slaapkamers zijn verbroken en er werden opnieuw vaststellingen gedaan van ordeverstorende activiteiten. Het eerdere besluit van de burgemeester werd bijgevolg niet nageleefd door de eigenaar. De eigenaar heeft het appartement doelbewust verder ter beschikking gesteld en het is duidelijk dat alle kamers in het appartement worden gebruikt om de activiteiten van sekswerkers uit te oefenen.Daarom besliste de burgemeester nu om het volledige appartement te verzegelen.

Op basis van de artikelen 133, 133ter en 135 van de Nieuwe Gemeentewet besliste de burgemeester om de toegangsdeur van het appartement te sluiten en te verzegelen tot en met 23 september. Tijdens deze sluitingsperiode is het niet toegestaan om het appartement op de derde verdieping te verhuren noch ter beschikking te stellen aan derden, zodat de illegale activiteiten kunnen ophouden en politioneel toezicht hierop mogelijk is.

Deze termijn is noodzakelijk om de eigenaar te ontraden bij te dragen aan dergelijke illegale praktijken, alsook om hem de nodige maatregelen te laten nemen om de ordeverstorende praktijken en hun gevolgen in de toekomst onmogelijk te maken. Pas als na deze termijn uit een politiecontrole blijkt dat het appartement niet langer ter beschikking wordt gesteld aan sekswerkers, kan de verzegeling worden opgeheven.

Bart De Wever - Burgemeester

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is