Voetbaltornooi ‘Iedereen op het veld’ op Wereldvluchtelingendag

Op 15 juni 2018, over deze onderwerpen: Sport

Op woensdag 20 juni 2018, Wereldvluchtelingendag, vindt het voetbaltornooi ‘Iedereen op het veld’ plaats op de terreinen van de Antwerpse Bosuil. Doel van dit tornooi is de integratie van vluchtelingen en asielzoekers via voetbal onder de aandacht brengen in kader van het integratieproject ‘Iedereen op het veld’. Maar liefst 40 clubs nemen die dag deel aan dit multiculturele voetbaltornooi. Iedereen is welkom om te komen supporteren en te genieten van de randanimatie. Het tornooi is een organisatie van Rode Kruis-Vlaanderen, Fedasil, Croix Rouge, Royal Antwerp FC, de Pro League, de Koninklijke Belgische voetbalbond en Sporting A.

Op woensdag 20 juni betreden niet minder dan 40 gelegenheidsclubs de ‘heilige grond’ van de Bosuil. De meeste van de deelnemende ploegen bestaan uit asielzoekers en vluchtelingen, afkomstig uit verschillende Belgische opvangcentra. Ook het officiële scheidsrechterkorps en het vrijwilligersteam bestaan uit mensen met een vluchtelingenachtergrond.

Het initiatief wil de integratie van asielzoekers en vluchtelingen onder de aandacht brengen door hen samen te brengen rond een sport die iedereen verbindt. Voetbal is immers één van de meest laagdrempelige sporten, gekend om zijn multiculturaliteit en diversiteit. De volledige dag staat dan ook in teken van ontmoeting via sport en dit op alle mogelijke niveaus: als speler, scheidsrechter, supporter, steward & vrijwilliger.

Bij de eerste edities vond dit event plaats in het Opvangcentrum voor asielzoekers op Antwerpen-Linkeroever. Door het groeiende succes van het tornooi stelt de Royal Antwerp Football Club nu voor de tweede keer op rij hun terreinen ter beschikking. Het centrum van Linkeroever leidt, samen met een werkgroep met daarin afgevaardigden van alle deelnemende partners, deze tweede editie op de Bosuil in goede banen.

Met onder andere de Antwerp Streetboys (dak- en thuislozenwerking van RAFC) en Betonne Jeugd (jeugdvereniging) zijn ook de Antwerpse organisaties vertegenwoordigd op dit evenement.

Naast het eigenlijke tornooi is er ook heel wat randanimatie:

Enkele balkunstenaars komen hun voetbalkunsten demonstreren.
Voor de kleinste bezoekers installeren Royal Antwerp FC & Sporting A een Kids Village waar alle kinderen (van spelers én bezoekers) samen kunnen spelen.
Er is een educatieve samenwerking met enkele Antwerpse lagere scholen rond vluchtelingen. Samen leggen ze een sportief parcours af tijdens het voetbaltornooi.
Verder kan iedereen de fotoreportage ‘Jesuishumain’ van Amnesty International bezoeken.
Er is een live-uitzending van de WK-match Portugal – Marokko op groot scherm om 14 uur.

Iedereen is welkom om te komen supporteren op dit officieuze wereldkampioenschap voetbal in Antwerpen. De voorronden worden gespeeld tussen 10 en 12.30 uur. De finalewedstrijden (laatste 16) starten om 14.30 uur, met de grote finale rond 16 uur. Inkom is volledig gratis.

De eerste match van het tornooi wordt op woensdag 20 juni om 10 uur afgetrapt door schepen Ludo Van Campenhout in het Bosuilstadion, Oude Bosuilbaan 54/a, 2100 Deurne. Ook de pers is hierbij van harte welkom.

Verantwoordelijke schepen: Ludo Van Campenhout, schepen voor sport

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is