U bent hier
Voorstelling nieuwe aanpak stedelijk afvalbeleid

Vandaag lanceert de stad Antwerpen in samenwerking met de OVAM en FostPlus haar nieuwe campagne voor propere straten. Ook wordt er 1,7 miljoen euro geïnvesteerd in bijkomende maatregelen om de stad properder te maken. De nadruk ligt hierbij zowel op sensibilisering als op strengere handhaving.
De stad levert vandaag reeds grote inspanningen om straten en pleinen proper te houden. Meer dan 800 operationele medewerkers maken elke dag werk van een propere stad. Met de invoering van het DIFTAR-principe begin 2015 gaat Antwerpen al de goede richting uit: dit jaar zal de stad, ondanks een stijgend bevolkingscijfer, geëxtrapoleerd naar het hele jaar tot 15 000 ton restafval minder hebben geproduceerd. Ondanks alle geleverde inspanningen staat Antwerpen de komende jaren nog voor een aantal uitdagingen. Om zwerfvuil en sluikstort nog verder terug te dringen lanceert de stad daarom een zevenledig actieplan. Schepen Philip Heylen: “Ondanks de reeds bestaande inspanningen vanwege de stad, blijft vuil een bron van ergernis voor de goed menende Antwerpenaar, en sommige wijken blijven ook te vuil. Met dit actieplan willen we het zwerfvuil en het sluikstort verder terugdringen.”
Campagne ‘kleine daad, groot resultaat’
Kauwgom, sigarettenpeuken of blikjes op de grond laten een straat er al snel vuil uitzien. Het kost weinig inspanning om dat afval in de vuilnisbak te gooien. Zo kan iedereen een steentje bijdragen tot een propere stad. Met de slogan ‘kleine daad, groot resultaat’ tonen twee bewoners trots hoe zij mee zorgen voor een propere stad, en hoe eenvoudig dat is. In het straatbeeld verschijnen affiches en ook borden aan bushaltes waar er vaak zwerfvuil wordt aangetroffen.
Verhogen van de zichtbaarheid van de papiermanden
De stad telt 4008 papiermanden. Op druk bezochte plaatsen is dit meer dan 300 papiermanden per km². Door de papiermanden meer te doen opvallen wil de stad mensen ertoe verleiden om vuil niet op straat te gooien.
Comprimerende papiermanden in parken
De parken in de stad zijn zeer geliefd. De papiermanden aan de drukste plaatsen, bv. de openbare barbecues, moeten dus ook voldoende groot zijn. Honderd bijkomende Big Belly-papiermanden met een capaciteit van in totaal 600 gewone papiermanden vergroten de huidige capaciteit substantieel.
Verhoogde veegfrequentie aan glasbollen
Zwerfvuil aan glasbollen wekt veel ergernis. Momenteel wordt er twee keer per week bijgeplaatst vuilnis verwijderd aan de glasbollen, op de plaatsen met de meeste vervuiling wordt het zwerfvuil zelfs tot drie keer per week verwijderd. Aan deze meest vervuilende glasbollen zal het vuil wekelijks één keer extra worden verwijderd indien noodzakelijk. Om de bijplaatsproblematiek tegen te gaan zamelt de stad ook, waar mogelijk, glas in via ondergrondse containers.
Update sluikstortapplicatie
De vernieuwde sluikstortapplicatie zal het makkelijker maken om sluikstort te melden. Uitgangspunt voor de app is een verhoogde gebruiksvriendelijkheid. De app zal visueel laagdrempeliger zijn en taalbarrières zoveel mogelijk vermijden.
Oprichten ‘Clean Teams’
Een sluikstortmelding wordt in meer dan 90% van de gevallen binnen de 24 uur opgeruimd. Het ophalen en de mogelijke beboeting verloopt echter niet gelijktijdig. Een Clean Team, bestaande uit één huisvuilwagen en 2 medewerkers met GAS-bevoegdheid, gaan bij een melding zo snel mogelijk ter plaatse om zo de kans op beboeting te vergroten.
Verhoogd toezicht
Een campagne heeft pas nut als ze geflankeerd wordt door maatregelen die de boodschap vertalen naar een aanpak van overtreders in de straten. Daarom investeert de stad vandaag in nieuwe beveiligingscamera's en bijkomende buurttoezichters die op sluikstort zullen werken. Burgemeester Bart De Wever: “Een propere stad is niet alleen een stad waar sluikstort snel en efficiënt wordt verwijderd. Een duurzaam propere stad krijgen we als inwoners respect tonen voor hun medeburgers en hun stad. Overtreders moeten beseffen dat sluikstort niet ongestraft blijft.”
Samenwerking met de OVAM
De strijd tegen zwerfvuil is een erg belangrijk thema voor de OVAM. Het is een bron van ergernis voor vele Vlamingen. Drie kwart van de bevolking ergert zich aan zwerfvuil en het gebrek aan openbare netheid. Helaas geven veel Vlamingen toe zelf ook wel eens zwerfvuil te veroorzaken. Om dat probleem aan te pakken kiezen de OVAM, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en Fostplus onder de noemer ‘Indevuilbak’ voor een integrale aanpak met aandacht voor communicatie, handhaving, omgeving en infrastructuur en participatie. Henny De Baets, administrateur-generaal van de OVAM: “Om het zwerfvuilprobleem op te lossen is de medewerking van elk individu noodzakelijk. Daarom hebben we in 2015 ‘Kleine daad, groot resultaat’ gelanceerd, een campagne die inzet op duurzame gedragsverandering. Steden en gemeenten kunnen deze campagne overnemen om op lokaal niveau de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. De stad Antwerpen is de eerste om hiermee aan de slag te gaan.”
Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever