Vraag naar vaccins groter dan aanbod

Op 22 maart 2021, over deze onderwerpen: Welzijn

De stad Antwerpen en het vaccinatiedorp aan Spoor Oost vragen dat 65-plussers de stadsdiensten of infolijn niet contacteren als ze nu geen momenten voor vaccinatie vinden. Ook zonder afspraak tegen sluitingstijd langsgaan in de hoop een overschotje te krijgen, heeft geen zin.

De vraag naar vaccins is momenteel groter dan het aanbod. Wie nu geen afspraak kan maken, hoeft zich geen zorgen te maken. De code om een afspraak te maken blijft 30 dagen geldig. Zodra er nieuwe vaccins zijn, worden opnieuw afspraken opengezet voor wie een uitnodiging van de overheid heeft gekregen. De meest recente informatie over afspraken per vaccin staat op www.vaccocid.be.

Het aantal uitnodigingen is gebaseerd op het aantal vaccins. Afhankelijk van de respons (= geboekte afspraken), vertrekken nieuwe uitnodigingen om de openstaande afspraken in te vullen.

Doclr en vaccinatietwijfel

Dat een aantal mensen nu geen afspraak kunnen maken is geen nieuw technisch probleem, maar het gevolg van een probleem van vorige week bij het Doclr-platform (de toepassing die de uitnodigingen verstuurt) en twijfel over AstraZeneca.

Een aantal uitnodigingen is een tijdlang niet verstuurd door Doclr. Omdat er een aantal keer geen respons kwam op de verstuurde uitnodigingen, werden opnieuw uitnodigingen verstuurd om zo de beschikbare afspraken in te vullen. De lage respons werd toen gewijd aan de negatieve berichtgeving rond het AstraZeneca vaccin. Toen Doclr dit hele pakket uitnodigingen vervolgens in één keer verstuurde, leidde dat tot een vraag die veel groter was dan het aanbod. Om de vinger aan de pols van het aantal verstuurde uitnodigingen te houden, heeft het vaccinatiedorp gevraagd om hiervan een overzicht te krijgen. Zo weet VacCovid of de mailings zijn aangekomen.

Nieuwe afspraken binnenkort online

Dit leidt tot een toevloed aan vragen bij de stedelijke infolijn en de stadsdiensten. Mensen die nu geen afspraak kunnen maken, hoeven niet ongerust te zijn: zodra er nieuwe vaccins zijn, komen er bijkomende afspraken. Op www.vaccovid.be is te volgen wanneer er nieuwe vaccinatiemomenten zijn. 65-plussers die niet online zijn, kunnen vrienden of familie vragen om dit te volgen en te reserveren.

Verantwoordelijke schepen: Fons Duchateau, schepen voor gezondheidszorg

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is