Wandeling over V-bommen op Antwerpen

Op 13 oktober 2019

Een maand na de Bevrijding van Antwerpen start de terreur van de V-bommen, die nog duizenden slachtoffers maken in de stad. Iedereen kan nu een digitale wandeling volgen langsheen negen locaties waar de bommen insloegen.

Vanaf oktober 1944 start de Duitse legerleiding een maandenlang bombardement met de ‘Vliegende bommen’. De luchtafweer van Antwerp X probeert de stad en haar bevolking te beschermen, maar de tol is hoog. Duizenden burgers en honderden geallieerde soldaten komen om. Grote delen van Antwerpen liggen in puin door de Vergeltungswaffen.

Verhalen vanuit verschillend perspectieven

De stad ontwikkelde een digitale wandeling die deze verschrikkelijke periode uit haar geschiedenis 75 jaar later opnieuw onder de aandacht brengt. Tijdens de tour komen geïnteresseerden heel wat meer te weten over de V-bommen en hun impact in Antwerpen.

De route volgt vanaf het Centraal Station een lus van ongeveer 2 uur tot Antwerpen-Zuid en terug. Onderweg wordt stilgestaan bij 9 locaties die een belangrijke rol speelden tijdens de V-bommen terreur. Het gaat zowel over bekende plekken zoals de Groenplaats, Boerentoren en Cinema Rex als om minder bekende, zoals de Bontemantelstraat.

De verhalen worden verteld vanuit verschillende perspectieven. Zoals Antwerpenaren die hun leven moesten aanpassen aan de realiteit van de V-bommenterreur, bijvoorbeeld door in kelders te leven. Ook hulpverleners, verpleegsters en concentratiekampgevangenen die gedwongen werden de Duitse moordwapens te fabriceren komen aan bod, net als mensen die de inslagen niet overleefden.

Wandeling op Antwerp Museum App

De digitale route staat in de Antwerp Museum App, die te downloaden is via Google Play Store (Android) of App Store (iOS). In die app is bij ‘Tours’ de wandeling ‘V-bommen’ terug te vinden.

Deze info is ook te vinden op www.antwerpenherdenkt.be/wandelingen. Daar staat ook de informatie over een wandeling over de Jodenvervolging en een algemene wandeling over Antwerpen tijdens Wereldoorlog Twee.

Alle wandelingen kaderen in de herdenking van 75 jaar Bevrijding.

Verantwoordelijke: burgemeester Bart De Wever

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is