Wereld Alzheimer Dag bij Zorgbedrijf Antwerpen met musicals en tips voor voeding

Op 20 september 2019, over deze onderwerpen: Senioren, Welzijn

Zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag. Zorgbedrijf Antwerpen besteedt dit jaar extra aandacht aan voeding voor personen met dementie, met 20 handige tips en een gratis lezing. Woonzorgcentrum Ruytenburg focust dan weer op samen bewegen, door oude musicals na te spelen.

Dementie kan de persoonlijkheid in sterke mate veranderen. Verzorgers en familieleden hebben soms de neiging om personen met dementie te betuttelen. Hoe goed bedoeld dat ook is, het is niet de juiste manier om met deze mensen om te gaan. Personen met dementie blijven volwassenen die nog heel wat beslissingen zelf kunnen nemen.

Voorzitter van Zorgbedrijf Antwerpen Fons Duchateau: “Het aftakelen van de hersenen is een proces dat niet alleen de patiënt treft, maar ook alle mensen rondom hem. Ze worden getuigen en slachtoffer van de vreselijke ziekte. Hulpverlening heeft dan de plicht om de menselijk waardigheid van de patiënt te waarborgen. Met een focus op wat mensen wel nog kunnen in plaats van wat ze verloren hebben. Het Zorgbedrijf wil ook in de verzorging van alzheimerpatiënten toonaangevend zijn.”

Gratis lezing maaltijdbeleving bij mensen met dementie

De manier waarop we met voeding omgaan, bepaalt in grote mate wie we zijn. Voor iedereen, ook voor mensen met dementie. Zorgbedrijf Antwerpen geeft op 21 september een lezing met 20 tips voor een smakelijke maaltijd met mensen met dementie:

1. Laat me kiezen wat ik eet.

2. Vraag me wat ik wil eten.

3. Vertel me wat ik eet.

4. Geef me genoeg tijd om te eten.

5. Geef me tussendoor hapjes die ik met de vingers kan eten.

6. Misschien eet ik beter als alle maaltijden in fingerfood geserveerd worden.

7. Geef me eerst soep, daarna de hoofdmaaltijd en pas dan het dessert.

8. Smeer mijn boterhammen niet op voorhand.

9. Presenteer mijn gemalen eten mooi, smaak per smaak.

10. Ik vergeet soms dat ik gegeten heb, geef me dan nog een kleine portie.

11. Kijk na of ik mijn medicatie neem.

12. Ik eet graag in een rustige omgeving, zonder radio of tv.

13. Ik eet graag aan een mooi gedekte tafel.

14. Ik word graag door één persoon bediend.

15. Behandel me als een volwassene.

16. Ik heb graag uw aandacht.

17. Het helpt als u vertelt wat u doet.

18. Als ik uw woorden niet versta, toon me dan hoe ik kan eten.

19. Blijf op mijn hoogte en maak oogcontact, dan versta ik u beter.

20. Als u rustig bent, dan ben ik dat ook.

Lezing in dienstencentrum Bosuil, Bosuil 160, 2100 Deurne op zaterdag 21 september om 14 uur. Spreker Jan Crikemans, buurtzorgmanager Zorgbedrijf Antwerpen, tel. 0475 84 47 34.

De tips zijn ook te vinden op www.zorgbedrijf.be, klik hier voor de rechtstreekse link.

Schitteren in een musical

In woonzorgcentrum Ruytenburg in Berchem hebben ze bijzondere musicals ingeblikt, die worden getoond op de opendeurdag zaterdag. De medewerkers speelden er met de bewoners van de beschermde afdelingen musicals van vroeger na: Cats, Sound of music, Singing in the rain…. Want zowel muziek als bewegen zijn heel belangrijk bij personen met dementie. Het muzikale geheugen blijft het langst bewaard en bewegen zorgt ervoor dat de hersenen langer gezond blijven. Dit wordt zelfs preventief aangeraden om dementie te vermijden.

De musicals worden getoond met polaroidfoto’s en video’s op de opendeurdag van woonzorgcentrum Ruytenburg op zaterdag 21 september. Zo kunnen bezoekers, familie en vrienden genieten van de acteer- en zangtalenten van deze bijzondere groep musicalsterren.

Infomarkt en koekjes

Ook op andere locaties wordt er aandacht besteed aan deze speciale dag. Zo is er een infomarkt over dementie en een koekjesverkoop in woonzorgcentrum Monnikenhof in Berendrecht. De opbrengst van die verkoop gaat naar een interactieve belevenistafel voor mensen met dementie. In woonzorgcentrum Vesalius in Brasschaat gaat er dan weer een ‘beleefrondje’ door, waarbij dit jaar op mantelzorgers en familie wordt gemikt.

Verantwoordelijke: Fons Duchateau, voorzitter Zorgbedrijf Antwerpen

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is