Weyts creëert extra plaatsen in de klas in district Antwerpen, Hoboken en Merksem

Op 8 maart 2021, over deze onderwerpen: Onderwijs

4.385 extra plaatsen in Vlaamse klassen

De Vlaamse Regering heeft 50 projecten goedgekeurd die samen 4.385 extra plaatsen in de klas realiseren. Het gaat stuk voor stuk om projecten die breed gedragen worden in de regio’s waar een capaciteitstekort dreigt in het secundair onderwijs.  “Al deze extra plaatsen komen op plaatsen waar ze het meeste nodig zijn”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We doen er alles aan om élke leerling een kwalitatieve plaats in de klas te garanderen”.  

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts trok voor 2021 € 34 miljoen extra capaciteitsmiddelen uit. Het plan was om met deze investeringsimpuls 3.600 extra plaatsen te creëren in het secundair onderwijs van 11 regio’s waar het capaciteitstekort zich sterk laat voelen, zoals enkele grote steden en de Vlaamse Rand. Weyts deed een beroep op de lokale besturen van de betrokken regio’s om op zoek te gaan naar concrete projecten. Lokale bondgenoten zijn immers het beste geplaatst om in te schatten waar extra capaciteitsmiddelen het meeste goed doen.

De Vlaamse Regering heeft nu een lijst goedgekeurd met 50 projecten die samen 4.385 extra plaatsen in de klas realiseren. De extra capaciteitsmiddelen worden ook aangevuld met nog eens € 1,5 miljoen extra middelen uit het Vlaamse Randfonds. Van de 11 regio’s liggen er immers 3 (Halle, Dilbeek en Vilvoorde) in de Vlaamse Rand. De lokale besturen hebben sterke dossiers samengesteld: in 9 van de 11 regio’s worden er méér extra plaatsen gecreëerd dan vooropgesteld. In regio Halle en regio Mortsel worden er bijvoorbeeld meer dan dubbel zoveel extra plaatsen gerealiseerd dan vooraf verhoopt. Alleen in regio’s Antwerpen en Brasschaat wordt het vooraf verhoopte aantal extra plaatsen niet gehaald, maar dat komt omdat Antwerpen en Brasschaat er mee instemden om meer extra plaatsen te realiseren in naburige regio’s Mortsel en Sint-Niklaas.

Eén van de grootste individuele projecten situeert zich in Sint-Pieters-Leeuw in de Vlaamse Rand, waar het katholiek onderwijs Annuntiaten Regio Halle een gloednieuwe eerstegraadsschool kan realiseren met plaats voor 300 scholieren. Andere blikvangers zijn LAB Sint-Niklaas (+335 extra plaatsen) en Sint-Goedele in Neder-Over-Heembeek (+200 extra plaatsen in een eerste fase).

“We investeren in de kwaliteit van ons onderwijs én in een kwalitatieve plaats voor elk kind”, zegt Weyts. “Dit is deel van een inhaalbeweging voor het secundair onderwijs, heel gericht op de plaatsen waar de nood het hoogste zal zijn in de komende jaren. De voorstellen komen van de basis en zijn lokaal zeer breed gedragen”

In totaal wordt er deze regeerperiode wel € 360 miljoen geïnvesteerd in specifieke capaciteitsprojecten voor scholen. Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe capaciteitsmonitor, die scherp in beeld zal brengen waar de noden nu het hoogst zijn. Op basis van die nieuwe monitor zal er in de periode 2022-2024 zo’n € 180 miljoen geïnvesteerd worden.

Ben Weyts - Vlaams Minister van Onderwijs

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is