Wijzerplaten kathedraaltoren worden teruggeplaatst

Op 21 juni 2022

Sinds januari 2019 staat de belforttoren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in de steigers voor restauratiewerken. Hiervoor werd het uurwerk voor 3,5 jaar stilgelegd. De wijzerplaten werden gereviseerd en opnieuw verguld en worden momenteel teruggeplaatst. Vanaf midden juli kan iedereen opnieuw de tijd aflezen op de vertrouwde wijzerplaten van het Antwerpse monument.

De buitenschil van de meer dan 500 jaar oude belfortoren krijgt momenteel een volledig nazicht en de natuursteen, het voegwerk en de beeldhouwwerken worden gerestaureerd waar nodig. De werken van de eerste fase, het bovenste deel, zijn zo goed als afgerond en de gerestaureerde spits met nieuw kruis en hervergulde haan is al terug zichtbaar. Eind dit jaar zal de volledige restauratie afgelopen zijn, en is de fraaie toren terug in volle glorie te bewonderen.

De volledige wijzerplaten (met een diameter van bijna 7 meter en ruim 900 kilo per stuk) uit 1861 zijn grondig nagekeken en opnieuw verguld. Het gaat dus zowel om de ringen, de wijzers als de cijfers. Voor deze minutieuze klus werden circa 25.000 vellen of 160 m² bladgoud gebruikt. De montage neemt in totaal 4 weken in beslag, waardoor het uur vanaf midden juli opnieuw af te lezen zal zijn aan de vier zijdes van de toren.

Ook de beiaard wordt vanaf juli terug bespeeld. Op de concerten van 4 juli en 22 augustus spelen de beiaardiers bovendien verzoeknummers. Via de site van het Museum Vleeshuis, https://museumvleeshuis.be/nl/pagina/de-beiaard-terug kan iedereen zijn of haar favoriete muzieknummer doorgeven.

Schepen voor patrimonium Annick De Ridder: “ 'Oh Lieve Vrouwe Toren / Hoog boven 't Vlaamse land / Wij zijn in uw schaduw geboren / Zo hecht aan u verwant’ - als schepen bevoegd voor patrimonium ligt onze belforttoren me dan ook heel na aan het hart. Zij is met haar 123 meter niet alleen de hoogste toren van de stad; ze is ook nog eens beschermd UNESCO-werelderfgoed. 500 jaar na de voltooiing werd een grondige restauratie in gang gezet. De demontage, het nazicht en volledige hervergulding van de wijzerplaten is daar een belangrijk onderdeel van. Vandaag plaatsen we de wijzerplaten terug en krijgen alle Antwerpenaren hun meest geliefde uurwerk terug!”

Annick De Ridder - Schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling, ruimtelijke ordening en patrimonium en voorzitter van AG Vespa

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is