Winnaar ontwerpwedstrijd beeld Nello en Patrasche bekend

Op 23 augustus 2016, over deze onderwerpen: Cultuur (+ erfgoed en toerisme)

De winnaar van de ontwerpwedstrijd voor een beeld van Nello en Patrasche aan de kathedraal is bekend. De winnende kunstenaar is Batist Vermeulen (‘Tist’). Zijn werk zal vanaf 10 december, bij de start van Winter in Antwerpen, te bewonderen zijn op de Handschoenmarkt. 
Nello en Patrasche zijn de hoofdpersonages uit de Engelse roman ‘A Dog of Flanders’ uit 1872. De novelle speelt zich af in Hoboken en Antwerpen: onder meer de kathedraal en de schilderijen van Rubens spelen er een belangrijke rol in. De Handschoenmarkt, vlak voor de kathedraal, is dan ook een logische locatie voor deze nieuwe aanwinst. "Dit verhaal verdient om prominent aanwezig te zijn in het historisch centrum, dicht bij de kathedraal”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Met dit beeld krijgt Antwerpen een warme herinnering aan het toonbeeld van een hechte vriendschap tussen een kind en een dier. Zowel voor Antwerpenaars als bezoekers wordt dit een mooi en aangrijpend icoon in de binnenstad."

Verhaal tastbaarder maken
De stad wil het wereldberoemde verhaal van Nello en Patrasche tastbaarder maken in Antwerpen. Schepen voor toerisme Koen Kennis: “Met Nello en Patrasche heeft Antwerpen een eigen atypisch kerstverhaal. We merken dat dit verhaal blijft leven en groeien. Zeker bij Japanners leeft dit enorm. Daarom vonden we het zaak om Nello en Patrasche niet alleen in Hoboken maar ook in het historische hart van de stad volledig tot hun recht te laten komen.”
Met dit uitgangspunt werd in mei, in samenwerking met Buro BeroepsBelg en Friendship Inc, een wedstrijd gelanceerd. Het doel was om een beeld van Nello en Patrasche te laten ontwerpen dat permanent op de Handschoenmarkt geplaatst zal worden. Kandidaat-ontwerpers konden tussen mei en juli een voorstel indienen. Uit de tien internationale inzendingen koos de jury het beeld van de Gentenaar Batist Vermeulen als winnend werk.

Batist Vermeulen
Winnaar Batist Vermeulen (artiestennaam: Tist, 1981, Gent) is een multidisciplinair artiest die schilderen, beeldhouwen en illustratie combineert. Zijn werk kenmerkt zich door het vaak figuratieve karakter en verwijzingen naar de popcultuur en massaproductie. De jury koos voor zijn werk omdat het een sereen moment uit het verhaal toont en omdat het op een originele manier geïmplementeerd wordt in de omgeving.

Locatie is deel van het kunstwerk
Het beeld van Vermeulen wordt een pure ode aan de onvoorwaardelijke vriendschap. Nello en Patrasche liggen in elkaars armen met het plein als deken over hen gespreid. Ze vinden steun en warmte bij elkaar. Het deken beschermt hen tegen de koude decembernacht. Ze lijken wel te verdwijnen onder het plein. Maar wat niet verdwijnt, is hun eeuwige vriendschap voor elkaar.

Vermeulen: “Omdat de locatie zo’n belangrijke rol speelt in het verhaal vond ik dat ze deel moest uitmaken van het werk. Vandaar de Handschoenmarkt als deken. Het werk wordt zo ook een deel van de stad. Daarnaast vind ik dat een beeldhouwwerk niet op een hoge sokkel moet staan maar juist interactie met het publiek moet aanmoedigen. Daarom wou ik een werk waarover je kan lopen, tegenaan liggen, waarrond kinderen kunnen spelen ... of waarop je kan luisteren naar het verhaal van Nello en Patrasche.”

Prijs van 1000 euro
Vermeulen krijgt als prijs een gratis jaar opleiding aan de Koninklijke Academie, AP Hogeschool Antwerpen, ter waarde van 1000 euro. De kunstenaars die als tweede en derde gerangschikt werden, krijgen een geldprijs van 500 euro. Dat zijn Tom Wegers respectievelijk Tom Frantzen.

Handschoenmarkt
Het nieuwe kunstwerk vervangt de huidige gedenksteen op de Handschoenmarkt. Het beeld wordt nu gerealiseerd op kosten van de initiatiefnemers Tanguy Ottomer (Buro Beroepsbelg), Philippe Blondé (Friendship Inc) en sponsor Chow Tai Seng en wordt vervolgens geschonken aan de stad.

Verantwoordelijken: burgemeester Bart De Wever en Koen Kennis, schepen voor toerisme
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is