Winter in Antwerpen gaat door in afgeslankte versie

Op 27 november 2021

Ook bijkomende maatregelen op Meir

Winter in Antwerpen kan doorgaan, maar zonder kerstchaletdorp, nieuwjaarsvuurwerk en nieuwjaarsreceptie. Om het kerst- en eindejaarsshoppen in goede banen te leiden, zullen er bovendien bijkomende maatregelen gelden voor de Meir.

De Antwerpse stedelijke crisiscel kwam vanmiddag samen om de maatregelen te bespreken die het Overlegcomité afkondigde naar aanleiding van de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen.

De crisiscel nam kennis van de vraag van een belangrijke groep van standhouders van de kerstmarkt om de chalets te annuleren. Daarenboven blijkt de praktische en veilige organisatie van het kerstchaletdorp, verspreid over verschillende plaatsen in de historische binnenstad, binnen het wettelijk kader vrijwel onmogelijk. Hetzelfde geldt voor het nieuwjaarsvuurwerk en de traditionele nieuwjaarsreceptie.

De burgemeester heeft dan ook beslist om het kerstchaletdorp, het nieuwjaarsvuurwerk en de nieuwjaarsreceptie niet te laten doorgaan.

Verschillende andere evenementen van de kerstmarkt en Winter in Antwerpen kunnen echter wel plaatsvinden. De schaatspiste en -bar, het reuzenrad, de Winterfoor, het Joe Xmas House op de Grote Markt, de kerststal, het sterrenkijken op Het Steen en verschillende animaties zullen veilig doorgaan zoals gepland.

Om het kerst- en eindejaarsshoppen in goede banen te leiden, zullen er ook bijkomende maatregelen gelden voor de Meir. Shoppers zullen er tijdens winkeltijdstippen door dynamische borden en op piekdagen door stewards op gewezen worden de afstandsregel te respecteren en bij drukte een mondneusmasker te dragen.

“Dit is geen gemakkelijke beslissing, maar de bovenlokale maatregelen en de stijgende curve laten ons jammer genoeg weinig keuze”, zegt burgemeester Bart De Wever. “Bovendien merkten we ook bij standhouders dat er steeds minder animo was. Er blijven echter tal van evenementen die we wel veilig kunnen organiseren om deze kerst- en eindejaarsperiode te verwarmen.”

Bart De Wever - Burgemeester

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is